L'antic cinema Espanyol de Navàs desapareixerà d'aquí a ben poc. L'Ajuntament ha decidit enderrocar-lo aprofitant una part dels diners del segon pla anticrisi del govern Zapatero, tot i que no ha definit encara què farà amb el solar que hi quedarà. La CUP de Navàs, que no té representació al ple, ha iniciat una campanya per salvar un edifici que considera "històric". L'alcalde, però, assegura que "tots els informes tècnics diuen que està en ruïnes".

Durant els últims 20 anys, el cinema del Centre -tal com s'anomenava abans del franquisme-, havia servit de traster municipal. El nou magatzem de la brigada, que es va estrenar el setembre passat i que es va construir amb els primers ajuts anticrisi, ha fet que ara l'edifici estigui buit i sense ús. L'alcalde, Josep Oliva, ha explicat que, "com que el Consell de Joventut també va desestimar fer el centre cívic al cinema, ens vam preguntar 'quines possibilitats tenim per a aquest local?'".

Oliva ha assegurat que "els informes tècnics ens diuen que l'edifici està en ruïnes i, per tant, l'única cosa que es pot fer és enderrocar-lo, ja que el cost de reparació seria molt superior al de construcció d'un edifici nou", tot i que de moment l'Ajuntament no s'ha plantejat aixecar res al solar que deixarà l'antic cinema Espanyol.

Per a la CUP de Navàs, però, l'edifici, que va ser inaugurat el 1930 pel Centre Nacionalista Republicà, té "un valor històric" i s'hauria de protegir perquè "va ser construït amb material fabricat en una de les antigues bòbiles" i perquè, "encara que no tingui un alt valor arquitectònic, és un edifici que forma part del patrimoni històric de Navàs i podria continuar servint a les entitats del poble". A més, la CUP creu que l'edifici es pot rehabilitar i que no s'hauria d'enderrocar fins que el consistori no expliqui el pla de futur que té.

Per tot això, la CUP va fer una al·legació al projecte demanant a l'equip de govern que es busquin projectes alternatius per tirar endavant amb ajuts. L'al·legació, però, es va desestimar per unes qüestions puntuals de text i dates. L'alcalde, Josep Oliva, ha explicat que la CUP demanava "que triéssim un altre projecte per fer, però la seva proposta no la podem atendre perquè la tria es va tancar el 4 de febrer". Oliva també ha destacat que "no ho podem declarar bé patrimonial perquè no ho és. No té res que sigui protegible, ni per dins ni per fora".

Oliva ha explicat que les entitats del poble tindran el seu espai en el nou centre cívic i ha desmentit "absolutament" que el solar que deixarà el cinema es converteixi en un dipòsit de cotxes. També que amb els diners que costarà l'enderroc, uns 40.000 euros, es pugui rehabilitar la teulada, tal com demana la CUP. Oliva ha concretat que el POUM té considerada la zona com a "equipament polivalent", és a dir, que "tenim un solar preparat per si un dia volem fer una ampliació del CAP o de l'escola de música". Quant a les xifres, l'alcalde ha posat com a exemple l'arranjament de la teulada de l'escola de música, "que és quatre vegades més petita i ens va costar 200.000 euros".