L'Escolania de Montserrat ha enregistrat un nou disc sota la direcció musical de Bernat Vivancos. El nou treball està format per vuit peces musicades pel Pare Àngel Rodamilans (1874-1936) a partir de textos de Jacint Verdaguer. A més, també compta amb l'acompanyament a l'orgue de Mercè Sanchís i la Capella de Música de Montserrat, que interpreten les obres 'La Salve Montserratina' i 'Inviolata'. El director musical de l'Escolania, Bernat Vivancos, ha explicat a l'ACN que "si t'atures a assaborir el text i la música, el nou disc és una experiència mística molt interessant". Per als alumnes, el fet de gravar "és un record que perdura per sempre". El nou treball es vendrà a partir del mes de juliol.

El director musical de l'Escolania de Montserrat, Bernat Vivancos, ha explicat que els alumnes de l'Escolania han fet un treball previ dels textos de Jacint Verdaguer i han analitzat el seu significat. Segons el director musical, "és important que sàpiguen, entenguin i visquin tot allò que canten". En aquest cas, els alumnes han intentat esbrinar quin és el lligam i la relació musical que s'estableix entre les obres de Jacint Verdaguer i les músiques de P. Àngel Rodamilans.

Vivancos ha explicat que durant els quatre o cinc anys d'estada a l'Escolania de Montserrat, els escolans canten durant el servei litúrgic, fan concerts i gires a l'estranger. Tot i això, el fet de gravar un disc, assegura, "és una cosa important perquè queda per la posterioritat".

En aquest sentit, l'Escolania de Montserrat intenta enregistrar un disc cada dos o tres anys amb l'objectiu "de mostrar al món com és l'Escolania actual i esdevenir un record per als escolans". De fet, el mateix Vivancos recorda que fa 25 anys, quan ell era escolà, també va enregistrar un disc del P. Àngel Rodamilans. "Per a mi va ser una gran descoberta i, fins ara, he pogut dir que vaig enregistrar aquell disc. A partir d'avui també podré dir que he tingut el plaer i l'honor de dirigir-ne un altre", ha explicat.

Pare Àngel Rodamilans, una mort tràgica

Aquest juliol es commemorarà el 75è aniversari de la mort de P. Àngel Rodamilans. Una defunció que Vivancos titlla d'"absurda, injusta i cruel" perquè va morir assassinat durant la Guerra Civil junt amb d'altres 22 monjos més de la comunitat. Segons Vivancos, la mort de Rodamilans arriba "en un moment en què viu una expansió creadora molt forta". En aquest sentit, afegeix que "la seva mort estronca no només una vida, sinó també una personalitat artística-musical de primer nivell al nostre país".

Es preveu que el nou treball de l'Escolania de Montserrat estigui llest a partir del mes de juliol, just quan es commemora la seva mort. El disc es podrà trobar a les botigues de Montserrat. Un fet que, segons Vivancos, permetrà donar a conèixer aquest compositor català arreu perquè "Montserrat és un focus on ve gent de tot el món".

Nous projectes i sortides internacionals

L'Escolania rep moltes peticions de concerts a Catalunya i a l'estranger. El curs 2010-2011, per exemple, va fer dues gires per Rússia i aquest curs el va començar amb una per Flandes i Alemanya. Al mes de gener l'Escolania va oferir un concert a Roma i entre l'11 i el 14 de maig els nois viatjaran a Mèze i Montpeller. A Catalunya, el 25 de maig actuaran a Tàrrega (Urgell), el 8 de juny a Taradell (Osona) i el 22 del mateix mes a Pineda de Mar (Maresme).