L'augment progressiu de les tarifes de la llum i el gas ha provocat que cada cop més ciutadans s'interessin per alternatives més sostenibles, tant econòmica com mediambientalment, per escalfar les llars. Aquest és el cas de molts veïns de les comarques de la Catalunya Central que han vist en la llenya i el pèl·let una opció rendible. Diverses empreses del sector consultades per l'ACN han constatat que han incrementat més d'un 20% la venda de llenya el darrer any, mentre que en el pèl·let l'augment és més significatiu i supera el 50%. L'Associació Espanyola de Valorització Energètica de la Biomassa calcula que escalfar-se amb pèl·lets i estelles disminueix la factura energètica entre un 40 i un 80%.

Cada cop són més els ciutadans interessats en escalfar les seves llars amb energies alternatives als combustibles fòssils o l'electricitat. El constant increment de la tarifa elèctrica -el mes de gener ha pujat un 3%- i dels carburants ha provocat que moltes famílies tinguin dificultats per fer front a les factures. Segons l'Observatori de la Sostenibilitat Espanyola (OSE), un 10% de les famílies de l'estat espanyol no pot mantenir la casa en condicions adequades de temperatura durant l'hivern.

Aquesta situació ha generat que les empreses que es dediquen a la producció i subministrament de biocombustibles sòlids forestals -com la llenya o els pèl·lets- hagin incrementat significativament la seva activitat el darrer any.

Les empreses de la Catalunya Central treuen rendiment a la crisi

Algunes de empreses de la Catalunya Central que es dediquen a aquesta activitat han constatat a l'ACN que la crisi ha fet augmentar les seves vendes. És el cas de Jordi Jané, propietari de l'empresa solsonina Ecotermik -dedicada a la producció de pèl·lets i venda de calderes i estufes-, qui ha explicat que durant el 2012 la demanda d'aquests productes ha estat significativa però considera que "aquest any i el que ve l'augment encara serà més important perquè encara hi ha molta gent que no coneix aquest tipus d'estufes".

D'altra banda, el propietari de l'empresa bagenca Biocombustibles Obradors, Toni Obradors, ha manifestat que, en el seu cas, han doblat les vendes de pèl·let, mentre que la venda de llenya ha incrementat entre un 15 i un 20%. "No sé si és tot degut a la crisi o també al fet que molta gent té la necessitat d'utilitzar altres combustibles i solucions", ha apuntat. Per ell, el motiu principal d'aquest augment és "la crisi energètica, ja que el preu tant alt del petroli i el gasoil ha fet que els altres combustibles es trobin a un preu molt econòmic".

En el mateix sentit s'expressen les empreses osonenques Erober de Viladrau o Biomassa d'Osona que apunten que han incrementat en més d'un 20% la venda de llenya. Expliquen que fins ara molta gent només feia servir la llenya puntualment perquè encenien poques vegades la llar de foc però, actualment, "en notar un important augment de la factura, molta gent opta per encendre més sovint la llar de foc i evitar engegar la calefacció".

Les estufes de llenya i pèl·let entren a les ciutats

L'empresa Llenyes Fiol, de l'Anoia, quan va néixer ara fa tres anys no esperava que els seus clients potencials fossin ciutadans de les ciutats. Tanmateix, els darrers mesos aquesta visió ha canviat. "Actualment hi ha moltes estufes de pèl·let o llenya dins de les ciutats, ja sigui en pisos o cases. Quan vam començar no ens vam fixar la ciutat com a focus de negoci", ha explicat el propietari de l'empresa, Ton Lloret.

També ha constatat aquest fet el responsable de la ferreteria Sefrei d'Igualada -que comercialitzen llars de foc i estufes de pèl·let-, Francesc Segado. Segons ell, "abans era més difícil que algú que viu a una ciutat ens demanés d'instal·lar una llar de foc o una estufa de pèl·let però avui dia això està canviant". Segado ha explicat que comercialitzen les estufes a partir dels 1.300 euros i "en dos o tres anys ja està rendibilitzada".

El preu del pèl·let, a la baixa

Segons les dades de l'Associació Espanyola de Valorització Energètica de la Biomassa el preu del pèl·let ha experimentat un descens constant al llarg del 2012 i en aquests moments el sac de 15 kg es troba a 3,30 euros. Segons el responsable de l'empresa Aplicacions Energètiques de la Fusta-Enerbio, David Pizá, el preu del pèl·let ha disminuït per "una qüestió d'oferta i demanda" però considera que "és un efecte temporal i d'aquí un temps s'estabilitzaran els preus".

Pizá ha explicat que actualment s'estan venent els pèl·lets a un preu més econòmic que "en altres mercats més madurs que el nostre com és Àustria, Alemanya o Itàlia". Per ell, "hi ha hagut un petit boom i ara molts distribuïdors venen el pèl·let amb un marge molt petit per fer-se un lloc al mercat".

Futur optimista

Les empreses de les comarques centrals que es dediquen a la producció i subministrament de biocombustibles sòlids forestals veuen amb optimisme el seu futur. "Les perspectives són clarament en augment perquè a tot Europa és un mercat que està creixent i cada cop hi ha més varietat de productes i també de productors". Així s'expressa el propietari de Biocombustibles obradors qui ha ressaltat que es tracta d'un sector "clarament emergent".

Una altra de les empreses que veu amb bons ulls el futur és la berguedana Aplicacions Energètiques de la Fusta. El seu gerent, David Pizá, explica que la temporada d'hivern passada van produir 4.000 tones de pèl·lets, mentre que l'objectiu d'enguany és arribar a les 8.000 tones l'any. A més, Pizá creu que les plantes actualment es troben a un 30 o 40% de la seva capacitat productiva i "tenen molta facilitat per poder ampliar la producció segons la demanda". El gerent de l'empresa calcula que a Catalunya es consumeixen unes 8.000 tones de pèl·let a nivell domèstic, entre els sacs i a granel.