Súria ha estat testimoni del moment dolç que viu el moviment escolta a la Catalunya Central. El municipi bagenc ha acollit la tretzena edició de la Trobada de la Cançó, que reuneix cada tres anys les diferents agrupacions de les comarques centrals. Hi han participat uns 1.700 nens i monitors. Una xifra important i que demostra el creixement que ha experimentat l'escoltisme. El 2011, quan l'esdeveniment es va celebrar al Berguedà, es parlava d'un miler de persones. Al darrere de l'embranzida hi ha la reactivació de diferents grups que després d'anys de poca o nul·la activitat han guanyat força i han proposat nous projectes d'oci pedagògic dirigit a infants i adolescents.

Durant el cap de setmana passat una vintena d'agrupaments han fet possible una de les edicions més reeixides de la Trobada de la Cançó en els últims temps. En els darrers anys han ressorgit els agrupaments de Berga, Calaf i Sant Martí de Tous. I ho han fet amb força, ja que, segons els seus caps, tiren endavant tot d'activitats.

Els responsables de la demarcació de la Catalunya Central consideren que el moviment encara no ha tocat sostre, ja que parlen de la voluntat de reactivar l'agrupament del Lacetània, de la Balconada de Manresa. La història d'aquest darrer grup és similar a la d'altres, com el de Berga. Fa més de cinc anys hi havia pocs joves que volguessin fer-se'n responsables. Ara s'intentarà que tinguin una segona vida, tal com ha passat amb els grups del Berguedà i l'Anoia. Tot i això, el Bages continua sent la comarca que aglutina més agrupaments de tota la Catalunya Central. En té dotze. Al Berguedà n'hi ha dos, la mateixa quantitat que al Solsonès, i quatre a l'Anoia.