Efienergia no llença la tovallola en la seva voluntat d'instal·lar un dipòsit de residus a Sant Mateu de Bages. Després que la Generalitat tombés el projecte, l'empresa bagenca ha iniciat ara la via judicial per obtenir-ne el permís.

L'empresari Lluís Basiana, cap d'Efienergia, va afirmar ahir a Regió7 que continuen apostant per l'emplaçament de Sant Mateu i va avançar que han "impugnat" la decisió de la Generalitat interposant un recurs contenciós administratiu: "no sé si a hores d'ara està formalment posat, perquè ho fan els nostres advocats, però si no està entrat està per caure". En tot cas, va assegurar, es pot dir que s'ha iniciat "la via judicial".

El recurs d'Efienergia davant el jutge arriba tres mesos i mig després que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, signés la darrera de les denegacions administratives al projecte (vegeu l'edició del 14 de març). Davant la decisió del Govern, l'empresa només tenia la possibilitat de recórrer davant el jutge per aconseguir l'autorització. I aquest és el pas que la promotora ha fet ara.

Basiana va detallar ahir que no estan d'acord amb els motius que la Generalitat i el conseller Vila van fer servir per denegar la llicència ambiental a Efienergia. En concret, Medi Ambient va argumentar que el projecte "previsiblement" causaria "efectes desfavorables significatius sobre el medi ambient", i va considerar que les mesures previstes per l'empresa no eren "una garantia suficient".

El departament també feia notar la seva preocupació per la "indefinició de la procedència i origen dels residus", així com la possible "afectació de la qualitat de l'aire per emissions de pols i partícules, per l'emissió de biogàs" i per "les males olors durant l'explotació i postclausura del dipòsit controlat". Un altre aspecte rellevant en la denegació va ser la valoració de "l'afectació de la qualitat de l'aigua per eventuals vessaments incontrolats des de les basses de lixiviats i d'aigües pluvials d'explotació".