Monistrol de Montserrat ha rescatat, en format de llibre, la història, la vida i les obres de Joan Carles Amat, "sens dubte el monistrolenc més universal de tots", en paraules de Joan Xavier Quintana, arxiver de l'Arxiu Municipal de Monistrol de Montserrat i autor del pròleg. Nascut el 1572, Amat va ser un astre de l'època de les lletres, la música i la medicina, va participar en la política local de la població i va crear tractats que, al seu dia, van tenir "abast universal".

El llibre, titulat L'empremta del monistrolenc Joan Carles Amat, ha estat engendrat a quatre mans, precisament per abastar cada una de les disciplines que dominava l'autor del segle XVI: el doctor Daniel Montañà ha analitzat la seva obra mèdica; el filòleg Carles Banqué ha estudiat el tractat de guitarra; l'estudiós i col·leccionista David Blasco ha fet l'escrit sobre les edicions dels Quatre-cents aforismes catalans, i l'historiador Carlos Pizarro n'ha escrit la biografia.

"Home culte i inquiet", explica l'arxiver, Amat va cursar estudis de medicina a les universitats de Barcelona i València. Un cop acabada la seva formació, va exercir entre les localitats d'Esparreguera i Monistrol i va destacar també com a metge del monestir de Santa Maria de Montserrat. Tanmateix, ressalta Quintana, "el més transcendental van ser les obres que va publicar, que van merèixer l'atenció dels seus contemporanis".