Adan Olmos, que té 21 anys i és de Castellbell i el Vilar, té un mal record de la seva adolescència. "Un grup d'homòfobs i joves del poble m'insultava i em perseguia. Va passar més d'una vegada. A l'institut no em relacionava amb gaire gent", explica a Regió7. És una mostra del tràngol que poden arribar a passar alguns joves homosexuals de la regió central. L'Associació Manresa LGTB, que representa el col·lectiu al Bages, assegura que hi ha adolescents que s'hi posen en contacte per demanar com superar el temor de confessar-ho públicament i viure amb naturalitat la seva condició sexual en els nuclis petits.

"Als 15 anys no tenia ajut i ningú em donava consell. L'experiència per la qual vaig passar va ser dura", afegeix Olmos. Per aquest motiu fa una crida als adolescents que estan passant moments complicats com els que li va tocar viure. "Els demanaria que no caiguin en la desesperació i que no tinguin por de dir-ho o de demanar ajut. Si calles, no penses clarament i pateixes. Si algú té un problema, ho ha de dir als professors o altres persones. És el que faria si tornés enrere", confessa.

Des que es va posar en contacte amb l'associació manresana assegura sentir-se "protegit" i recomana que els homosexuals, sobretot els adolescents que ho estan passant malament, es posin en contacte amb l'entitat. Els avenços legislatius en els drets dels homosexuals han frenat l'homofòbia en molts sectors de la societat, però el jove de Castellbell i el Vilar assegura que als instituts, amb joves que estan construint la seva personalitat, encara hi ha rebuig a les persones homosexuals. I en els pobles la problemàtica s'accentua.