El volum d'aigua residual depurada ha baixat més del 10% a la conca del Llobregat en els últims cinc anys, malgrat que el nombre de depuradores en servei hagi crescut el 20%. De fet, entre el 2010, que representa el pic màxim d'aigua tractada, i el 2014 hi va haver una davallada -vegeu el segon gràfic de la dreta- que els experts en gestió d'ai-gües residuals de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) atribueixen a la crisi industrial, a l'estalvi en el consum privat a les llars i al fet que aquests anys hagin estat, pel que fa a pluges, força secs.

El 2010 hi havia 79 depuradores en servei a la conca del Llobregat. Entre totes van tractar 191 hm3 aquell any, cosa que gairebé duplicava la capacitat del pantà de la Baells (109,5 hm3). Al cap de cinc anys, el 2014, segons dades proporcionades per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el cabal d'aigua tractat va baixar a 169,13 hm3, un descens del 12,9% respecte del 2010.

I aquesta situació tenia lloc mentre el nombre de depuradores anava augmentant progressivament any rere anys a la conca del riu, menys entre el 2013 i el 2014, en què la xifra es va congelar en 95 estacions en servei. Del 2010 al 2014 es van instal·lar 16 depuradores més, cosa que va suposar un increment del 20% de la xarxa de la conca però que no va anar acompanyada d'un increment similar del cabal tractat, com ja s'ha remarcat.

Els efectes de la crisi

El descens del cabal d'aigua residual tractat a les depuradores és un indicatiu més dels efectes de la crisi. Fonts de l'ACA assenyalen el tancament d'indústries com una de les fonts de la baixada, però no només això: "també les empreses s'estan tornant més eficients per gastar menys, amb més reutilitzacions".

Una reacció d'estalvi que també es pot comprovar en la reducció de consum d'aigua potable als habitatges. A més d'això, segons l'ACA, no s'ha de menystenir l'efecte causat per uns anys pluviomètricament secs en la captació d'aigua en les trames urbanes. S'ha de tenir en compte que les depuradores només capten les aigües residuals, no pas les que circulen fora de la xarxa.