L'autopista de Terrassa-Manresa (C-16) serà totalment gratuïta per als vehicles que usin el peatge de Sant Vicenç de Castellet en dues franges horàries de matí i tarda a partir de setembre o gener, segons ha anunciat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. La decisió és obrir del tot l'entrada de vehicles amb possibilitat de circular gratuïtament entre les 7 i les 10,30 del matí i les 5 i les 9 de la nit, de dilluns a divendres. Actualment, la via ja era gratuïta en aquestes franges per als vehicles que feien el tram Manresa/Sant-Fruitós - Sant Vicenç, i ara s'amplia a qualsevol vehicle, procedeixi d'on procedeixi, sempre que entri o surti al peatge de Sant Vicenç.

La qüestió de l'entrada en servei depèn del procés administratiu i de la possibilitat que l'empresa concessionària, Autema, hi pogués presentar un recurs per aquesta via. La Generalitat té clar que la resposta al recurs serà l'aplicació de la la decisió, que ara s'ha de fer oficial a través de la publicació al DOGC, però si es produís la presentació d'alguns recurs sí que s'haurien de respectar els terminis d'audiència i resposta als interessats.

En concret, els vehicles que circulin per l'autopista dins dels horaris de descompte, sortint a Sant Vicenç de Castellet i paguin amb telepeatge tindran un reemborsament de 100% de l'import del peatge, i els que circulin en sentit nord pel troncal, o bé ho facin en sentit surt però no surtin a Sant Vicenç, sempre dins d'aquest horari, tindran un descompte del 50%. Dissabtes i diumenge queden excloses d'aquests descomptes.

El Govern admet que la mesura actual ha estat insuficient per treure trànsit de la C-55, que era l'objectiu principal. En concret, la mesura ha desviat 2000 vehicles de la C-55 cap a l'autopista, però el govern preveia que aquesta xifra fos a hores d'ara per sobre dels 3.000. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va assegurar que amb la nova mesura sí que s'hauria de notar un transvasament de vehicles. Per la C-55 hi passen actualment 27.000 cehicles7dia de mitjana, i per l'autopista, 14.000. La Generalitat sap que hi ha 2.200 vehicles que es podrien beneficiar immediatament de la mesura, perquè ja són usuaris de l'autopista, però espera que se n'hi afegeixin uns 2.600 més, amb la qual cosa consideren que la mesura ja tindria els seus efectes sobre la C-55.

La nova mesura es va presentar després d'una reunió a la conselleria a la que a part de Josep Rull, també hi van assistir, Ricard Font, director de Mobilitat del Govern, els presidents dels Consells Comarcals del Bages, Agustí Comas, del Solsonès, Sara Alarcón, i del Berguedà, David Font, el president del Consell d'Alcalde del Bages, Ferran Estruch, i la delegada del Govern a la Catalunya central, Laurà Vilagrà.