El futur complex cultural Cal Carrera de Sallent ja és a la recta final, amb l'obra civil acabada i pendent de les instal·lacions interiors, amb la qual cosa l'objectiu és poder-lo estrenar durant el primer trimestre de l'any que ve.

El setembre s'han de lliurar formalment les obres, i ara s'acaba de treure a concurs, per una banda, el subministrament i instal·lació d'una grada telescòpica, cadires apilables i carros de transport (el valor estimat del contracte és de 179.805 euros); i, de l'altra, la contractació del subministrament i instal·lació de l'equipament audiovisual i l'escènic per a l'auditori i la sala polivalent per tal de poder funcionar en diversos formats. En aquest cas, el valor estimat és de 208.988 euros.

La grada inclourà 11 alçades, serà motoritzada i traslladable, amb frens per fixar diferents configuracions. L'espai disposarà d'una capacitat de 505 cadires distribuïdes entre la grada telescòpica i cadires apilables.

L'objectiu, segons ha explicat l'alcalde de Sallent, és poder adjudicar entre el setembre i l'octubre tots dos contractes, "de manera que a final d'any pràcticament hauria d'estar acabat i pagat, amb l'objectiu que el primer trimestre del 2017 ja puguem posar-lo en marxa". Els treballs fets fins ara han consistit en la rehabilitació d'una antiga nau de la Fàbrica Vella de Sallent, i s'hi ha afegit un mòdul a l'ala nord, cosa que ha suposat una ampliació de l'edifici d'uns 4 metres, i la seva adequació en un espai polivalent d'auditori i teatre.

A banda de l'ampliació, es van rehabilitar tota la coberta i els tancaments i s'ha construït una marquesina a la futura entrada. Un cop acabat, Cal Carrera serà un teatre-auditori amb una sala polivalent i amb una capacitat que es podrà modular segons les necessitats de cada moment. La sala principal, a la planta baixa, tindrà una capacitat aproximada per a unes 1.200 persones a peu dret, i n'hi cabran prop de mig miler si hi ha desplegades les veles i col·locades les butaques. També es podrà dividir l'espai amb cortines per a activitats més reduïdes, i hi haurà dos camerinos. A la planta superior s'ha habilitat una altra sala més petita també per a usos polivalents però de caràcter més permanent, per a tallers, assajos, i per a l'ús d'entitats i col·lectius diversos. David Saldoni destaca que poder-se dotar d'aquest equipament serà "un pas molt important, perquè és una infraestructura de la qual estem molt mancats, i creiem que Cal Carrera ha de ser un revulsiu per al poble i per a les seves entitats".

L'alcalde subratlla que el futur centre polivalent "ha de ser un espai que ha d'ajudar al dinamisme de les entitats i de la seva programació habitual; ha de permetre establir una programació professional en l'àmbit cultural i de les arts cinematogràfiques, que es pugui organitzar anualment dansa, teatre..." i, alhora, "ha de ser un equipament important i útil per al conjunt de la població: vull dir que, per exemple, si hi ha empreses que el necessiten per fer un congrés el puguin utilitzar".

Un llarg periple

Es tracta d'un projecte que ha patit múltiples entrebancs, però que finalment sembla definitivament encarrilat. Els treballs van començar el 30 de juliol del 2013, però el setembre d'aquell mateix any es van aturar dos mesos després que la constructora tingués dificultats en l'execució de la refonamentació per la presència d'aigua al subsòl, i es va haver de modificar el projecte en la part que afecta el soterrani.

L'estiu del 2014 hi va haver una altra paralització, en aquest cas de mig any, per les dificultats en la gestió que va requerir el desplaçament d'una línia elèctrica soterrada i que estava en l'àmbit d'actuació de l'obra. Els treballs no es van poder reprendre fins al 15 de novembre, i a partir d'aquí es van mantenir.