"Amb l'herència gravada a la pell" és el lema d'enguany de La Fumera, la Festa Major Alternativa de Sallent, que torna a la càrrega del 7 al 12 de setembre, per fer un homenatge a la tradició obrera de la vila. La festa arriba a la tercera edició i ho fa carregada de novetats, amb la incorporació de dos nous espais que se sumen a la plaça de Cal Teia, tres noves figures festives, uns lavabos autoconstruïts i més activitats que mai.

La campanya de micromecenatge, en la qual van participar 150 persones, ha permès donar a la festa una important embranzida i incorporar nous projectes. L'ampliació d'espais és una de les principals novetats. D'una banda, incorpora la Carbonera, a l'antiga plaça dels taxis, una zona infantil amb tallers, manualitats, cultura popular i ludoteca. L'altra zona nova és el Magatzem, un espai chill out ubicat a la plaça de la Verdura, on es podrà gaudir d'activitats relaxades, amb música d'autor i poesia. Aquests dos nous espais funcionaran paral·lelament al de la plaça de Cal Teia, que fins ara concentrava tots els actes.

Una altra de les novetats és la incorporació a la festa de tres figures festives, una per cada colla de La Fumera, amb la intenció de dotar-la d'una cultura popular pròpia i genuïna. Segons l'organització, "no són ni un capgròs ni un gegant, sinó unes figures lleugeres fetes d'espuma pensades perquè puguin portar-les a les espatlles petits i grans". Representaran les treballadores de les tres fàbriques sallentines que donen nom a les colles de La Fumera (les Culleres, la Bòbila i la Fàbrica Vella), i formaran part del seu patrimoni.

Durant la festa, també s'estrenaran els lavabos autoconstruïts, compactes i mòbils, que tenen capacitat per a vuit persones i que amplien el material logístic de la festa, que aposta per "tenir una plaça neta i confortable", apunten. A banda d'aquests nous projectes, La Fumera ha fet una aposta per una programació "complerta i molt variada". Joan Colomo, Astrio, El Diluvi o Antonio el Remendao són algunes de les formacions que passaran per l'alternativa sallentina, que també tindrà concursos, jocs, teatre, balls i activitats de cultura popular. Tot plegat, amb la recuperació de la memòria obrera com a eix central.

L'ampliació d'activitats i l'augment d'entitats col·laboradores demostra, segons l'organització, que La Fumera, que té un pressupost de 32.000 euros, "era necessària i la gent se la fa seva, perquè creu en una festa popular i autogestionada".