Els veïns del sector del Llobet de Sant Joan de Vilatorrada podran votar aquesta tardor els primers pressupostos participatius que posa en marxa l'Ajuntament en aquest municipi. Hi destinarà 90.000 euros, i per als dos propers anys reservarà aquesta mateixa partida per a dos altres sectors del poble, fins a sumar un total de 270.000 euros d'aquí al 2018.

El sector del Llobet és el primer que es beneficiarà d'aquesta iniciativa, amb un procés que arrencarà aquesta mateixa setmana, i que abans del 31 de desembre ha de tenir votades, aprovades i pressupostades les propostes que finalment s'executaran.

L'Ajuntament "no disposa de prou personal" per portar a terme aquest procés, segons ha explicat el regidor de Participació Ciutadana, Ramon Planell, i per això ha optat per encarregar a una assessoria externa que treballa en la dinamització de processos participatius tot el treball de recollida de propostes. La junta de govern preveu adjudicar demà mateix aquesta tasca, per mirar d'avançar el màxim possible. I és que, de moment, no hi ha calendari. Empresa i Ajuntament hauran de consensuar els propers dies els terminis per a la recollida de butlletes amb les propostes i definir-ne els punts. Planell ha avançat que possiblement es podran plantejar via Internet, per correu, a l'ajuntament, o bé dipositant-les en bústies que es repartiran per diversos establiments de la zona.

Hi podran participar els veïns del sector del Llobet, que també abraça el barri del Palillo i de l'avinguda del Torrent del Canigó cap al sud, explica Planell. Aquests mateixos veïns són els que després podran votar les propostes finalment escollides entre totes les que s'hagin plantejat prèviament. La recollida de propostes les farà l'empresa adjudicatària, i un cop agrupades les passarà als serveis tècnics de l'Ajuntament perquè en facin la posada a punt definitiva per poder-les votar.

La votació tampoc no té data, "però s'allargarà a més d'un dia", segons ja ha avançat Planell. En principi, igual com passa amb la recollida de propostes, es podrà fer per Internet, de forma presencial a l'ajuntament, i possiblement també s'habilitarà un dia per votar al casal del barri. El que és clar, segons ha assegurat Planell, és que abans d'acabar l'any s'ha d'haver decidit què s'executarà i s'haurà d'haver definit una partida per a cada projecte fins a arribar als 90.000 euros (no se sap quants seran). De tota manera, "això és el que passaria en el pitjor dels casos", diu Planell, entenent que s'haurà decidit abans i possiblement ja s'hauran pogut executar algunes de les propostes.

La resta s'aniran treballant al llarg de l'any que ve, però es mirarà d'accelerar-les el màxim, tenint en compte que hi haurà d'haver uns nous pressupostos participatius per a un altre sector, "i no voldríem que unes obres se'ns solapessin amb les altres", diu el regidor. A final del 2017 haurien d'estar acabades les unes i les altres.