Tot i que no hi ha cens oficial, a la consulta que la CUP de Monistrol de Calders ha convocat demà per demanar als veïns quin govern avalen per a l'Ajuntament hi tindrien dret a vot unes 560 persones.

La referència són les últimes eleccions generals -les del 26 de juny passat- en què el cens (aquell sí, oficial) era exactament de 563. Tanmateix, ahir l'exalcalde monistrolenc i actual cap de l'oposició, Ramon Vancell (CUP), afirmava que la lectura que s'haurà de fer de la consulta "no haurà de ser tant en clau de participació", perquè no han aconseguit que es fes des de l'Ajuntament "amb tota la maquinària de la institució", sinó des de la base de valorar "si els arguments que nosaltres posem damunt la taula estan justificats o no". Dit amb altres paraules, segons va precisar posteriorment, constatar si "després d'haver estat un any al govern mantenim més o menys els mateixos suports que vam tenir a les eleccions municipals" del maig del 2015.

En aquells comicis la CUP va recollir 193 vots, que el van deixar a només un d'obtenir 4 regidors, que li haurien atorgat la majoria absoluta. Vancell afegia que "si la resposta en la consulta de diumenge és que sí que s'avala la nostra gestió, creiem que la moció de censura que ens va fer fora del govern cau pel seu propi pes".

L'exalcalde va fer aquestes consideracions en una roda de premsa convocada ahir en què va tenir el suport explícit de la diputada sallentina Anna Gabriel, que seia al seu costat, i de càrrecs electes de la CUP, com ara l'alcalde de Navàs, Jaume Casals, i regidors de Manresa, Artés i Navarcles, entre d'altres. Ramon Vancell va reblar que amb la consulta "volem saber si aquesta sensació que tenim de tupinada, de cop d'estat [per part dels partits que van presentar-li una moció de censura, Convergència i MDI-ERC], és també la que té la gent de Monistrol. En funció d'això farem una oposició col·laborativa o no, o seguirem incidint en la idea que aquest govern no és legítim i que el que hem de fer és seguir fent feina des del carrer amb iniciativa pròpia". Vancell va posar en relleu que la consulta de demà -en la qual els dos partits que són al govern ja han dit que no participaran- "no deixa de ser una còpia del 9-N, beneït pels tres partits que hi ha a l'Ajuntament de Monistrol. Per tant, hauria de ser igual de vàlida".

La convocatòria de la consulta ve motivada pel compromís que en el seu moment va adquirir la CUP, però sobretot per la moció de censura que la formació (guanyadora de les eleccions del maig del 2015) va rebre el 28 de juny passat de CDC i MDI-AM (ERC), que des de llavors formen govern i que van deixar el cupaire Ramon Vancells fora de l'alcaldia que havia tingut durant un any.

La consulta convocada per a aquest diumenge tindrà una única mesa electoral que estarà ubicada a la plaça de davant de l'Ajuntament i que s'obrirà des de les 9 del matí fins a les 8 del vespre. Es constituiran cinc torns de meses amb persones voluntàries. El recompte es farà a la mateixa plaça un cop tanqui l'urna. Per poder exercir el vot cal ser major d'edat, tenir el DNI amb adreça de Monistrol de Calders i, en cas de no tenir-lo, presentar un certificat d'empadronament, que calia sol·licitar prèviament a l'Ajuntament.

El que hi trobaran les persones que decideixin participar a la consulta és una butlleta amb una pregunta i tres opcions: "quin govern prefereixes per a Monistrol de Calders?", i les possibilitats de tria són, o bé la CUP, o bé PDC-MDI (és a dir, l'antiga CDC i la marca local d'ERC, que ara formen govern), o bé altres.