La Comissió Europea ha reclamat a l'estat espanyol 5,8 milions d'euros per dos conceptes relacionats amb l'activitat minera de la potassa al Bages. En concret, la CE demana que es retornin diners de l'aval que l'empresa minera Iberpotash havia dipositat a la Generalitat en concepte de restauració del runam del Cogulló (a Sallent), i una altra part pels ajuts concedits per al tractament i el cobriment amb terres del runam de Vilafruns (a Balsareny). En el primer cas, la Comissió Europea considera que es va fer una valoració a la baixa, i en el segon, que l'empresa minera hauria d'haver contribuït en el 50%, com a mínim, en la solució triada per cobrir el runam de Balsareny. Iberpotash va fer la cessió d'ús del runam però no hi va posar diners per fer-hi una intervenció amb la qual estava en desacord per raons tècniques, segons van explicar a Regió7 fonts de l'empresa.

L'impulsor de la intervenció va ser la Generalitat, i l'empresa que ho va dur a terme, Grup Solucions, amb la col·laboració de l'entitat ecologista Montsalat. La milionària inversió (uns 4 milions d'euros) no va rebre ajut de l'empresa, però després del moviment de terres ha estat la mateixa Iberpotash la que ha fet el manteniment del runam i l'entitat que s'ha fet càrrec de reparar les teles quan s'han esqueixat. En el primer moment, la Generalitat i Montsalat van coincidir a dir que les aportacions salines a les aigües de l'entorn del runam s'havien reduït, com a mínim els primers mesos.

L'obra va consistir a fer un gran moviment de terres per buscar una muntanya amb més superfície i menys parets amb pendent, aïllar el subsòl per allà on creixia, posar terres vegetals a la superfície i revegetar.

La comunicació que ahir va fer pública la CE s'ha d'haver enviat al govern de l'estat, aquest ho ha de comunicar a la Generalitat i el Govern català ho hauria de traslladar a l'empresa, si és que considera que hi ha responsabilitats. La qüestió de l'aval està solucionada, i pel que fa al tema del runam, Iberpotash se'n renta les mans.