Les pluges abundants registrades durant l'hivern i la primavera i la previsió que aquest estiu hi hagi una pluviometria superior a l'habitual fan preveure que la Catalunya Central afrontarà uns mesos d'estiu amb un risc d'incendis forestals entre «baix i moderat», segons va explicar ahir el cap de la Regió d'Emergències Centre dels Bombers, Francesc Boya.

Boya va assenyalar que enguany a les comarques centrals hi ha hagut «més aigua i pluja de la que acostumem a rebre» i, per això, considera que aquest territori està en una «posició favorable». Malgrat això, Boya va demanar «no abaixar la guàrdia», ja que, «a mesura que avanci l'estiu, el risc augmentarà» per la gran quantitat de vegetació crescuda.

Entre els mesos de gener i maig la pluviometria a les comarques centrals i també a tot Catalunya ha estat superior a la mitjana dels darrers deu anys. A més, les previsions basades en models matemàtics diuen que els mesos d'estiu (juny, juliol i agost) seran més plujosos del que és habitual. Però Boya va alertar que ara hi ha «molt combustible fi» per la gran vegetació que ha crescut per les pluges, i «tot i que ara està verda, si tenim dies seguits de molta calor i baixa la humitat, aquesta vegetació s'asseca i està disponible per cremar des del minut zero».

Pel que fa al dispositiu que s'ha previst per a la campanya de prevenció d'incendis a la Catalunya Central, serà similar al de l'any passat. En el conjunt de parcs de la regió, hi haurà un total de 622 efectius, entre personal ordinari i la dotació de reforç. En concret, 512 són personal ordinari i 110 són persones que es contracten expressament per a la campanya forestal. A més, al parc de Bombers de Manresa hi haurà permanentment dues aeronaus de les 37 que hi haurà repartides per tot Catalunya.

El llançament de burilles per part dels conductors continua sent una causa important dels incendis forestals que hi ha a Catalunya. De fet, dos dels incendis que hi va haver a la Catalunya Central l'any 2017 (el d'Avinyó i el de Sant Fruitós de Bages) van ser causats pel llançament de burilles. Per això, els Agents Rurals demanen extremar les precaucions i fer pedagogia perquè la ciutadania es conscienciï dels perills.