Sant Vicenç de Castellet només permetrà l´obertura de nous centres de culte en carrers amples, ben comunicats, i a una distància «prudent» d´altres centres religiosos ja existents. És una mesura purament «tècnica», explica l´alcalde, Joan Torres, que s´impulsa per ajustar aquest tipus d´equipaments als paràmetres de seguretat que marca la llei, tenint en compte els criteris d´accessibilitat, mobilitat o aforament, entre altres.

Amb aquesta regulació, l´alcalde confia que s´estalviaran intents de sol·licitud frustrats perquè quedarà clarament definit on es poden encabir aquests nous centres. Diu que n´hi ha hagut en diverses ocasions, però s´han denegat perquè el lloc demanat, d´entrada ja no complia alguna de les condicions tècniques que marca la llei genèrica del 2009 a què ara s´adapta el reglament municipal.

Aquests nous criteris, a la pràctica suposaran la no presència de centres de culte al rovell de l´ou del poble perquè la majoria de carrers no compleixen amb les condicions marcades. Ara bé, tampoc els exclou a la perifèria, perquè s´ha de garantir que siguin espais ben comunicats i de fàcil accés.

La proposta passa per modificar el planejament urbanístic, que data del 1996, per adaptar-lo a la Llei de Centres de Culte del 2009 i al decret del 2010 que en regula el desplegament. De fet, la pròpia llei dona un marge de deu anys als ajuntaments per adaptar-s´hi i adequar la normativa a la pròpia realitat del municipi. En el cas de Sant Vicenç, de moment s´ha fet l´aprovació inicial, que ara és a exposició pública, i un cop s´acabi el procés i les noves mesures estiguin plenament aprovades i en vigor, «si algú ens fa una sol·licitud i el lloc demanat s´adapta al que marca el planejament, se li atorgarà la llicència corresponent», apunta Torras. Abans, però, caldrà introduir les al·legacions oportunes, si n´hi ha, i l´aprovació definitiva de la Comissió d´Urbanisme. Un procés que es podria allargar tot un any, durant el qual queden suspeses les llicències per aprovar la instal·lació de nous centres religiosos al municipi.

La nova regulació estableix que a partir d´ara els centres de culte que es vulguin instal·lar a Sant Vicenç ho hauran de fer en carrers d´una amplada mínima de vuit metres i en llocs propers a les estacions de tren i autobús o parades de taxi, tot plegat per afavorir la mobilitat i la seguretat dels usuaris. D´altra banda, i amb l´objectiu de preservar la convivència amb els veïns, es garantirà una distància «prudent» entre centres, si bé la normativa no en concreta els detalls. Actualment, a Sant Vicenç hi ha l´església parroquial i la comunitat dels testimonis cristians de Jehovà.

L´ordenació dels espais on a partir d´ara es restringirà l´obertura de centres de culte s´ha fet seguint les directrius tècniques que marca la llei, i les indicacions d´un equip expert en planejament que ha estudiat la situació, explica Torras. A més, prèviament es va crear una comissió de treball per consensuar criteris, integrada per representants polítics de l´Ajuntament, membres de les diferents confessions religioses, i agents socials i econòmics del municipi.