L'empresa Sorea ha retirat aquesta setmana els filtres de carbó que es van instal·lar ara fa dos anys a l'entrada del dipòsit d'aigua de Monistrol de Montserrat per garantir-ne la qualitat després que el setembre del 2016 es produís un episodi de contaminació de l'aqüífer de la Font Gran per hidrocarburs. Tanmateix, dos anys després no s'han aclarit les causes d'aquella afectació. L'Agència Catalana de l'Aigua, l'ens competent en l'àmbit hídric, el va donar per tancat sense determinar-ne l'origen.

El que hi ha hagut ara ha estat un informe del departament de Sanitat donant l'episodi definitivament per tancat perquè ara els paràmetres que mostren les analítiques ja estan dins l'absoluta normalitat i ja ni tan sols requereix aquest element afegit que eren els filtres de carbó, de tal manera que l'empresa que gestiona el servei ja els ha pogut retirar.

Ara bé, dos anys després continua sent un interrogant què és el que va provocar aquella contaminació per hidrocarburs. Un fet que en aquell moment va obligar a tallar l'aigua a les llars durant tres dies i a subministrar la població amb camions cisterna durant aquell període de temps, i també a interrompre la captació d'aigua de la Font Gran i a netejar el dipòsit, abans de reactivar-lo amb l'ús dels filtres de carbó.

Fonts de l'ACA han respost a aquest diari que finalment «no es va poder determinar l'origen de la contaminació. Durant el darrer trimestre del 2016 i els primers mesos del 2017 es van dur a terme una sèrie de controls exhaustius per detectar si hi havia algun producte que originés la contaminació. Atès que els resultats sempre van sortir dins els paràmetres suficients i l'aigua estava en condicions prepotables, es va acabar tancant el tema».

L'afectació es va detectar entre el 17 i el 18 de setembre. Inicialment, es va recomanar als ciutadans que no utilitzessin l'aigua de boca, i posteriorment es va tallar durant unes hores el subministrament directe des de la deu i es va fer un abastament temporal amb cisternes. El 23 de setembre es va reconnectar el subministrament amb la instal·lació dels filtres de carbó.