La posada en marxa del sistema de recollida de residus porta a porta a Vacarisses ha multiplicat les deixalles als contenidors de Castellbell i el Vilar fins al punt de «desbordar-los», sobretot al nucli de la Bauma i a la urbanització de la Vall de Montserrat. Així ho ha fet notar l´Ajuntament que assegura que «està patint les conseqüències» del servei d´escombraries del municipi del Vallès Occidental.

L´alcaldessa de Castellbell, Montserrat Badia, ha explicat que ja han dut a terme, sense èxit, diferents accions per combatre la problemàtica que s´ha anat detectant des de la impantació del nou servei a final de l´any passat, com canviar de lloc els contenidors fins a tres vegades. Badia apel·la a la «col·laboració intermunicipal» i diu que està intentant parlar amb l´alcalde de Vacarisses per concretar una reunió i trobar una solució, però fins ahir no havia estat possible contactar-hi.

L´alcaldessa denuncia el «sobrecost increïble» que ha de suportar l´Ajuntament perquè a banda del cost del servei ha de pagar «els cànons perquè ens passem del pes». Assegura que això provoca malestar al municipi perquè «hem d´estar pagant nosaltres que la gent de Vacarisses no respecti el seu servei i ens porti els seus residus aquí».

Badia diu que la problemàtica es concentra sobretot els caps de setmana quan els contenidors, especialment de la Bauma i la Vall de Montserrat, queden desbordats de forma «exagerada». Per això, els dilluns i part dels dimarts la brigada ha de concentrar la seva feina en treure la brossa que desborda els contenidors.

Segons Badia, des del consistori estan fent campanyes de conscienciació ciutadana i educació ambiental per incrementar la recollida selectiva, que ha millorat el 78%, «però els ciutadans estan fent un esforç que no notem per aquests desbordaments». L´alcaldessa opina que «és un problema que ha de solucionar l´Ajuntament de Vacarisses» i apunta que una possible solució seria que el municipi «posés més àrees d´emergència per cobrir la dispersió territorial de les urbanitzacions més desplaçades del nucli».

Una pràctica habitual

La implantació del sistema de recollida porta a porta ja ha propiciat en diversos casos que els veïns traslladin la brossa als municipis del voltant, sobretot en els seus inicis. Un dels casos més recents el trobem a Torroella de Baix, al municipi de Sant Fruitós de Bages, on es va triplicar la brossa dels contenidors els primers dies que es va posar en marxa el servei a Navarcles.