Els Cims per la Llibertat ha penjat el cartell de ple i portaran prop de 2.000 caminadors al capdamunt de les muntanyes que es troben situades a les comarques de casa nostra. Es tracta d'una iniciativa, impulsada orginalment per un grup d'excursionistes del Berguedà i el Lluçanès, que tindrà lloc aquest dissabte i que consisteix a pujar cims d'arreu de Catalunya (18 en total), els quals han estat elegits pels líders independentistes que estan (o han estat) empresonats i exiliats. Els diners que es recullin es destinaran a sufragar les seves causes judicials.

En aquests moments ja s'han esgotat les inscripcions, ja que cada cim tenia un límit establert per qüestions logístiques. Seran 8.000 en total les persones que faran alguna d'aquestes 18 ascensions, als quals cal afegir 2.000 més del que s'ha anomenat cim zero, que són persones que han pagar la inscripció (10 euros per persona, que inclou una samarreta amb un dorsal i una assegurança) però que no participaran en cap de les caminades perquè el límit ja està exhaurit. De fet, membres de l'organizatció de Cims per la Llibertat demanaven ahir que no hi hagi persones que s'afegeixin a aquestes ascensions sense estar inscrites perquè s'havia establert un límit previ per a cadascun d'ells per no saturar ni el recorregut ni el cim.

En el cas concret de l'àrea de Regió7 hi ha quatre cims inclosos dins d'aquest àmbit d'influència, tres dels quals al Berguedà i un al Bages, que concentraran 1.700 persones. N'hi ha 500 d'inscrites a la Gallina Pelada (escollida per la sallentina Anna Gabriel); 500 més a Comabona, pas dels Gosolans (escollit per Jordi Turull); també mig miler al cim més alt de Montserrat, Sant Jeroni (Oriol Junqueras); i 240 al Pedraforca (Meritxell Borràs), ja que en aquest cas hi havia un límit inferior per les seves característiques. Si hi sumem els marxadors apuntats a l'ascens a La Mola (Josep Rull), situat al Vallès però que és punt de referència del parc natural de Sant Llorenç del Munt (amb bona part del seu territori al Bages), la xifra d'excursionistes en cims de casa nostra se situarà a l'entorn dels 2.000.

Cims per la Llibertat compta amb la col·laboració de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya i de tots els centres excursionistes del territori. Un total de 41 centres excursionistes apadrinen els cims, la qual cosa vol dir que un centre, o més d'un, es fa càrrec d'organitzar l'ascensió a cadascun dels cims.

Totes les ascensions començaran entre les 6 i les 9 del matí, en funció de la dificultat de cadascuna, amb l'objectiu d'arribar al cim entre les 12 i la 1 del migdia. Dalt dels cims es llegirà un manifest i en cadascun d'ells intervindrà un familiar d'un dels independentistes empresonats o a l'exili.

Ferrocarrils de la Generalitat de va informar ahir que aquest dissabte reforçarà el servei del Cremallera de Montserrat amb motiu de l'acció Cims per la Llibertat. Degut a l'increment de la demanda que previsiblement es produirà, el servei operarà amb tot el material mòbil disponible i aplicarà la tarifa de grups. També es reforçarà el cremallera de Núria, ja que un altre dels cims escollits és el del Puigmal.

El president Torra pujarà al Puigsacalm

El president de la Generalitat, Quim Torra, va rebre ahir els organitzadors de Cims per la Llibertat i va anunciar que s'adherirà a la iniciativa participant en una de les marxes. En concret, Torra pujarà al Puigsacalm, triat pel president Carles Puigdemont. A banda del 18 cims escollit pels independentistes empresonats o exiliats, aquesta campanya compta també amb cims agermanats de fora de Catalunya. Són els de Brockhen (Alemanya), Tombeau du Géant (Bèlgica), Salla Fort (Catalunya Nord), Bola del Mundo (Serra de Guadarrama), Randa i Galatzó (Mallorca), Mont Royal (Quebec), Monte Cinto (Còrsega), Arthur Seat (Edimburg), My Tamalpais (Estats Units).