L'Ajuntament de Cardona vol intentar incidir a través de les ordenances fiscals en el que és un dels seus principals cavalls de batalla, la rehabilitació d'habitatge i la seva posada al mercat de lloguer. Bàsicament, a través de facilitar rebaixes en impostos que hi estan directament relacionats a aquells que facin un pas endavant en aquest sentit.

El consistori va aprovar en un ple municipal celebrat dilluns les noves ordenances per a l'any que ve, de les que en destaquen diverses mesures que s'encaren cap a aquest objectiu.

En aquesta línia, una de les novetats és que els propietaris que posin els pisos buits a disposició de la borsa de lloguer de l'Ajuntament podran demanar ajuts per al pagament de l'IBI. A més, hi ha establertes bonificacions vinculades a l'impost de construccions, instal.lacions i obres (ICIO) per a diferents conceptes relacionats amb la recuperació de cases i pisos: del 75% per a les obres de rehabilitació integral dels edificis situats al centre històric; 75% per a la rehabilitació de façanes i cobertes dels edificis del centre històric i del nucli de la Coromina; 50% per a les reformes i reparacions (obres petites) del centre històric; 75% per a les obres de rehabilitació de façanes i cobertes i de rehabilitació integral de les masies i cases rurals; 65% per a les noves construccions destinades a usos industrials, agrícola-ramaders i comercials; 50% per a les instal·lacions de sistemes per a l'aprofitament tèrmic o elèctric de l?energia solar, i 90% per a l'adequació de locals per activitats comercials o de serveis de nova creació.

La regidora d'Hisenda, Aida Molner, ha destacat durant el ple que aquest 2018 l?Ajuntament ja ha bonificat 39.998 euros per alguns d'aquests conceptes.

Pel que fa a l'impost sobre l'increment de valor de terrenys de naturalesa urbana, les anomenades plusvàlues, s'ha introduït una modificació en el seu redactat per adaptar-lo a les darreres sentències del Tribunal Suprem, que indiquen que no es pot imposar un impost quan no s'ha produït un guany econòmic. A banda, en aquest impost, l'equip de govern aposta per mantenir la bonificació del 90% en les herències quan es tracta de l'habitatge habitual. Per aquest concepte, l'Ajuntament ha bonificat 53.000 euros aquest 2018.

Aquestes mesures volen complementar diferents accions que ha emprès el consistori per formentar la rehabilitació d'habitatge, sobretot al nucli antic, i nodrir l'escassa oferta de lloguer del municipi. La més rellevant va ser la posada en marxa, a principi d'any (a través de l'Oficina Local d'Habitatge), una borsa de lloguer amb la qual pretén assolir aquest doble objectiu.

Tant els propietaris com els potencials llogaters reben incentius si s?inscriuen en aquesta borsa, en què l'Ajuntament és l'encarregat d'intermediar entre les dues parts. Pel que fa als propietaris, tenen la garantia que el seu habitatge es mantindrà en condicions òptimes, poden demanar ajuts per a la rehabilitació i disposar d'una assegurança multirisc i de defensa jurídica en cas d'impagament, durant tot el contracte, i d'una altra assegurança de cobrament de les rendes mitjançant el sistema Avalloguer de la Generalitat. Pel que fa als arrendataris, també es poden acollir a ajudes que ha convocat l'Ajuntament per al pagament del lloguer. D'entre els ajuts que es poden obtenir, n'hi ha un de fins a 3.000 euros destinat a aquells propietaris que disposen d'un pis buit amb intenció de llogar-lo però que tenen alguna petita mancança que cal reparar per posar-los al mercat.

Es congela el gravamen de l'IBI i el conjunt de les taxes

De les taxes i impostos de Cardona per al 2019 que més afecten al conjunt dels ciutadans destaca que es mantenen el tipus de gravamen que s'aplica per al càlcul de l'impost de béns immoble (IBI). En aquest impost, s'introdueix una bonificació del 25% de la quota per a les famílies nombroses que compleixin els requisits. També es congela l'impost sobre activitats econòmiques (IAE), el de vehicles de tracció mecànica i l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres.

Quant a les taxes, la proposta aprovada les congela també totes, inclosa la de deixalles, malgrat que el cànon que es paga a l'abocador per les tones de rebuig continuarà augmentant. El regidor a l'oposició del PSC, Jordi Casas, va valorar positivament l'ajut del 25% en l'IBI per a les famílies nombroses, així com els ajuts per als propietaris que posin pisos buits a la Borsa d'Habitatge. Va demanar un estudi de l'ICIO «per ser més rigorosos» i va apostar per un nou sistema de recollida de residus porta a porta. Per part del PDeCAT, Rosa Ruiz va expressar que els haurien agradat «unes ordenances més ajustades». En aquest sentit, va indicar que el seu grup no veia clar que l'Ajuntament deixés d'ingressar «tants diners», en referència a les bonificacions.