L'empresa Ercros té sol·licitada a la Generalitat una pròrroga de la concessió d'explotació del runam vell de Cardona, del qual va estar extraient sal fins a final d'any, quan va presentar un expedient de regulació i hi va cessar l'activitat adduint que el mineral que en treia ja no li era rendible. Aquesta petició està feta en paral·lel al procediment perquè se li aprovi el pla de restauració d'aquest dipòsit, proposta que planteja essencialment crear unes infraestructures mínimes de manteniment (rases i basses), i deixar-lo com està.

L'Ajuntament, però, discrepa del projecte de restauració plantejat per l'empresa i no veu gens clara la petició d'una pròrroga per a l'explotació, aturada fa un any. Tem, en paraules de l'acalde, Fer-ran Estruch, que sigui una estratègia de l'empresa per, «senzillament, tenir aquest dipòsit mantingut allà sense gaire cost», i fent-hi una intervenció mínima.

Gairebé un any després que cessés l'activitat d'Ercros explotant aquest runam i que l'Ajuntament li exigís públicament una restauració integral, Estruch ha explicat que l'empresa «ha demanat a la direcció general de Mines de la Generalitat una pròrroga de del dret d'explotació del runam perquè considera que en els propers anys hi pot haver una solució d'aprofitament i es compromet a buscar-la». L'alcalde, però, diu que al govern cardoní «no ho veiem gens clar, perquè si no han trobat fins ara una alternativa, no veiem gens clar que ara la trobin, i que senzillament vagi passant el temps mentre el runam continua allà, igual com està. Per això demanem totes les garanties».

En aquesta línia, ha incidit en el fet que «nosaltres no diem que sigui negatiu que es vulguin buscar alternatives. Al contrari, ja és el que demanàvem nosaltres. Però no ens refiem d'Ercros, perquè les alternatives ja es podien haver buscat i fa dos anys que ens diuen que la sal no serveix. No sé si ara serà útil d'aquí a dos anys».

Exigència i concreció

Ferran Estruch ha insistit, com ja va fer en el moment que el cessament de l'activitat al runam vell de Cardona va ser una realitat, que si aquest dipòsit «es pot eliminar traient rendiment de la sal que hi ha, com s'havia fet fins fa un any, perfecte. Però exigirem que es tregui i que assumeixi la responsabilitat qui sigui. Si no s'atorga aquesta responsabilitat a Ercros [mitjançant el pla de restauració] haurà de ser la Generalitat qui hi actuï subsidiàriament».

En aquest sentit ha posat en relleu que «nosaltres no ens tanquem a res i creiem que podem arribar a un acord amb Generalitat i Ercros. Però no podem renunciar a un contracte que teníem amb Ercros que deia clarament que ells tenien l'obligació de restaurar la zona explotada, que per a nosaltres és tot el runam».

El pla de restauració del runam vell de Cardona presentat per Ercros es troba en procés d'aprovació. La Generalitat és qui ha de decidir si hi dona o no llum verd. L'Ajuntament hi va presentar al·legacions, ja que ho considera un pla de mínims «perquè no preveu ni l'eliminació, ni el cobriment i aïllament, ni la revegetació, que nosaltres creiem que és el que ha de ser exigible».

En aquests moments, la tramitació del pla de restauració es troba en una fase d'impàs, en què el departament ha requerit un estudi d'impacte ambiental.

Estruch argumenta que «tothom considera que l'estabilitat i recuperació de la vall salina passa per l'eliminació del runam, perquè, si no, no podrem controlar tots els fluxos de l'aigua i canalitzar-los adequadament. Cal tenir present que bombem contínuament aigua, perquè, si no, va pujant el nivell tant a la muntanya turística com a les galeries que explota Salinera de Cardona».

En aquesta línia,l'alcalde cardoní ha subratllat que «el que demanem és que es prenguin totes les mesures necessàries per protegir el medi. I també per garantir els accessos als equipaments turístics perquè no ens trobem problemes com ens hem tingut per la deixadesa d'Ercros, com ara que el curs de l'aigua pel runam ens genera danys al camí d'accés a la Muntanya de Sal, perquè no es controla adequadament quan plou. I que si Ercros considera que aquesta explotació no està acabada, que ho aclareixi i ho concreti».