Els navarclins podran tornar a omplir de gasoil o benzina el dipòsit dels seus vehicles sense sortir del poble tretze anys després que el tancament de la gasolinera que hi havia els deixés sense servei. L'Ajuntament ha donat el vistiplau a la petició que li van fer arribar els tres socis de Petrolis Independents SL per instal·lar una benzinera als afores del nucli urbà, i ja s'estan tramitant els permisos per poder començar a construir properament, segons han assegurat fonts municipals.

La nova gasolinera ocuparà part d'una parcel·la del número 3 del carrer del Tèxtil, al polígon industrial de Solervicens, que enllaça fàcilment amb les entrades i sortides del poble. Són uns terrenys dels afores, a l'est del nucli urbà, però en un polígon que està en expansió, i en una zona propera a una altra parcel·la que actualment serveix d'aparcament de camions, apunta l'alcalde accidental, Ramon Serra.

Més enllà de la utilitat que aquest nou servei pugui tenir per als usuaris i treballadors del polígon, Serra en destaca els beneficis que aportarà per als veïns del poble, que per força s'havien hagut d'acostumar a omplir el dipòsit a fora «i en canvi ara ens anirà molt bé tenir una gasolinera a prop després de tants anys». Actualment, les benzineres més properes són la que hi ha al centre de Sant Fruitós (a 4,4 quilòmetres), a la urbanització de La Rosaleda (a 6 quilòmetres), al Carrefour de Sant Fruitós (també a sis quilòmetres si es passa per dins del nucli urbà i a dotze si es passa per l'autopista C-16), o a l'autovia C-16, prop de l'encreuament amb la C-25, només en direcció cap a Berga.

Tot i que no hi ha data ni per a l'inici de les obres ni per a l'obertura de la nova gasolinera, s'espera que ni una cosa ni l'altra no s'allarguin gaire. Al tractar-se d'una parcel·la del polígon, no ha calgut fer cap canvi de planejament perquè pugui acollir aquest tipus d'instal·lació, diu Serra, de manera que s'ha pogut avançar en el procés. L'Ajuntament ja ha concedit la llicència d'obres als promotors, i ara s'està tramitant la d'activitats, «que serà ràpida», apunta Serra.

A terra per estar mal situada

Navarcles encara troba a faltar la gasolinera que hi havia hagut a l'entrada del poble, a l'antic encreuament entre les carreteres de Manresa i Vic, i que es va haver d'enderrocar l'any 2008, dos anys després que tanqués, per irregularitats en la seva construcció.

En concret, i arran de la denúncia d'un particular, una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en va ordenar la demolició per considerar que la instal·lació no complia la distància mínima que es requeria respecte de l'encreuament amb la carretera de Vic (actualment hi ha una rotonda). Reobrir-la implicava construir-la de nou i reubicar-la amb un accés directe des de l'actual rotonda. L'antiga propietat, Gasoils Avel·lí, i el Grup PetroBages, a qui es va traspassar després, en van promoure les modificacions urbanístiques pertinents amb l'objectiu de fer-hi una nova gasolinera. Ja fa més d'un any que Ajuntament i Generalitat van resoldre la petició favorablement, però de moment ningú no n'ha impulsat la construcció.