La convocatòria de vaga general es va fer notar aquest dijous al matí al mercat setmanal de Sant Joan de Vilatorrada. La incidència de l'aturada, que a més va coincidir amb la Festa de la Llum de Manresa, que alguns santjoanencs també es fan seva, va afectar de manera desigual els responsables de les parades. Alguns paradistes van muntar amb tota normalitat, mentre que altres no van arribar ni a anar-hi. Va ser una jornada on, tant a primera hora com a mig matí, es veia menys ambient de l'habitual.

Alguns paradistes van apostar per sortir més d'hora de casa i d'aquesta manera evitar els possibles talls que es podien trobar a la carretera. És el cas de Joan Carles Pérez, que regenta una parada de fruita i ve a Sant Joan cada setmana des de Sabadell. Ahir reconeixia que «hem matinat més per poder venir», ja que va sortir de casa abans de les 5 de la matinada. Tot i que en general de clientela ell no en trobava a faltar, sí que assegurava que es notava que la gent no treballava, ja sigui perquè feia vaga o tenia festa, perquè «veus cares diferents» voltant pel carrer de Vilaseca on acostuma a posar la parada.

Montse Pous, d'Olesa de Montserrat, porta cada setmana al mercat de Sant Joan la parada d'olis. La seva percepció era ben diferent i considerava que la vaga afectava «bastant» el desenvolupament del mercat perquè faltaven moltes de les parades que hi ha habitualment. A la zona on té la seva, al carrer de Lleida just a la cruïlla amb el de Lluís Vila, assegurava que «en falten més de la meitat», alhora que constatava que «no es ven res perquè no hi ha gent». Pous va poder arribar a Sant Joan amb tota normalitat perquè a les 7 del matí, l'hora que va sortir del seu municipi, la C-55 no estava tallada. Explicava, però, que si no hagués pogut passar hauria fet mitja volta perquè «ho respecto, ho entenc i considero que s'havia de fer».

Aturats 20 minuts a la carretera

Les incidències a les vies de comunicació sí que van afectar Mari Maravé, de la fruiteria Ginés i Mari, que va tenir el camió «parat 20 minuts a Sant Vicenç de Castellet» i assegurava que «hi ha gent que no ha pogut venir». Per poder arribar al mercat van sortir a les 5 de la matinada de Castellar del Vallès. Pel que fa als compradors, assegurava que «es nota que hi ha vaga i també que és festa a Manresa i els nens no van escola», perquè es veia menys gent de l'habitual.

Les incidències a la carretera no van afectar els que venen de més a prop i van viure la jornada amb normalitat. A la parada de roba d'Àngel Cortés, de Manresa, no van percebre gaire diferència amb altres setmanes i explicaven que al carrer de Josep Rojas on estan instal·lats l'ambient era «el de sempre». De la mateixa opinió eren a la parada de bacallà de Manuel Martín on, fins i tot, tenien la sensació que «hi ha més gent» perquè alguns comerços del municipi eren tancats perquè feien vaga o per la festivitat a la capital del Bages.

A pocs metres, els responsables de la fruiteria Manolo de Navàs tampoc van tenir cap dificultat per arribar al mercat, però sí que van notar que hi havia menys ambient. «Hi ha gent que ve dels pobles veïns i si hi ha carreteres tallades es nota». Tot i que troben «respectable» que es faci l'aturada defensaven el seu negoci perquè «nosaltres demà la fruita ja no la podem vendre». De totes maneres, s'ho prenien amb humor i asseguraven que «ha fet més mal el fred que la vaga». Un fred que ahir al migdia va fer una treva, i amb el sol es van recuperar les temperatures i també algunes vendes.