L'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet es pot veure abocat a fer un nou concurs d'adjudicació de la concessió del servei de distribució d'aigua potable a la població. El 2017 va decidir atorgar-lo a l'empresa Acciona, rellevant Sorea d'aquesta funció, companyia que tenia una llarga experiència en la gestió del servei a la població. Una sentència de la sala 3 contenciosa administrativa de Barcelona a la qual ha tingut accés Regió7 declara nul·la l'adjudicació a Acciona, però no atorga el servei a Sorea, com pretenia aquesta empresa, sinó que retorna el conflicte a l'Ajuntament: el jutge indica que «no pot imposar l'adjudicació del contracte a Sorea, perquè això és facultat de l'organisme de contractació», és a dir, el mateix Ajuntament.

El conflicte no està tancat, perquè caldrà veure com responen ara l'empresa Acciona i l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, les dues parts demandades, en aquest recurs contenciós administratiu. Acciona, de moment, està prestant el servei. La sentència encara no és ferma i hi ha possibilitat de recurs d'apel·lació. Ahir, aquest diari va intentar posar-se en contacte amb l'alcalde de Sant Vicenç sense èxit. L'adjudicació definitiva de la concessió del servei d'aigua a Acciona es va produir el 26 d'abril del 2017, i en el concurs, tot i que Sorea era la que havia obtingut més bona puntuació, es va adjudicar a Acciona. Va caldre que, en un primer moment, el ple de l'Ajuntament concedís el concurs a Acciona, tot i que el millor plec de condicions no fos el seu, sinó el de Sorea. La competència en el concurs es va acabar en el moment en què l'Ajuntament va decidir que 5 de les 6 empreses que s'hi havien presentat n'havien de quedar excloses. Només va quedar per triar l'oferta d'Acciona. El mateix dia que es va decidir atorgar de manera definitiva la concessió de l'aigua a Acciona també es va acordar no admetre les al·legacions que havia presentat Sorea al concurs, i tampoc no es va atendre «la suspensió cautelar del servei» que havia demanat la mateixa Sorea.

El principal problema que ha vist el jutge és que després de la comunicació de l'adjudicació, amb el criteri que s'atorgava a l'empresa que presentés la condició de preu més baixa, no hi va haver el preceptiu tràmit d'audiència pública, que li va ser negat a Sorea. El jutge entén que això va causar indefensió a aquesta dar-rera empresa i que és causa de «nul·lital radical» de l'adjudicació, però també «desestimo la pretensió [de Sorea] que es declari el de Sorea per ser adjudicatària del contracte». Les parts demandades, Acciona i Ajuntament, van demanar al jutjat que no atengués aquesta petició «d'audiència pública» emparant-se en canvis legislatius sobre les adjudicacions públiques. Però el jutge considera que la mateixa petició d'aquestes parts dona per fet que no es va donar l'audiència pública i després denega la raó a Acciona i Ajuntament sobre els canvis que aportaven com a fonament.

Sorea va tenir a Sant Vicenç de Castellet una de les seus històriques de l'empresa, i va ser des d'aquí que va iniciar la seva extensió per la comarca del Bages i la Catalunya Central fa més de 30 anys.