25 de febrer de 2019
25.02.2019

Sallent recorda Augusto Gil Cánovas en el 80è aniversari de l'exili republicà

L'acte va rendir homenatge al magisteri republicà i els exiliats de l'hivern de 1939

25.02.2019 | 17:00
L'exdiputat de la CUP David Fernández va participar en l'acte

Més de 200 persones van assistir a l'acte de memoria històrica en commemoració del 80è aniversari de l'exili republicà que el CDR Sallent va organitzar amb el suport de la plataforma Free Anna Gabriel. S'hi va rememorar la repressió patida pel magisteri republicà, exemplificada en el cas de Sallent en l'exili de Joan Puig i Elies, pedagog llibertari; l'afusellament d'Isidre Flotats Caus, contramestre de la Fàbrica Vella i promotor de l'Escola Racionalista de Sallent; així com l'exili, detenció i posterior depuració d'Augusto Gil Cánovas, director de les Escoles de Sallent (actual Escola Torres Amat).

L'acte es va iniciar amb la lectura per part de Dolors Careta de la darrera carta enviada pel seu tiet avi, Isidre Flotats Caus, moments abans de ser afusellat al Camp de la Bota.

La resta de l'acte es va centrar en la figura d'Augusto Gil Cánovas comptant amb parlaments del seu fill, el reconegut advocat August Gil Matamala, president honorífic de l'Associació Europea d'Advocats Demòcrates (AED); el periodista i activista David Fernàndez, autor amb l'exdiputada sallentina de la CUP a l'exili Anna Gabriel de la biografia "August Gil Matamala: Al principi de tot hi ha la guerra"; Maribel Sabaté, exregidora del PSUC i mare d'Anna Gabriel; i la lectura de textos de Salomó Marquès, Catedràtic Emèrit d'Història de la Pedagogia a la Universitat de Girona.

Durant l'acte es va descobrir una placa memorialística en record d'Augusto Gil Cánovas a la façana de l'escola i es va tancar amb un concert ofert desinteresadament pel manresà Cor Reivindicatiu InCordis.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2021 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya