Sant Joan de Vilatorrada tindrà a partir d'ara un carrer que portarà el nom d'Agustí Soler Fosas, alcalde republicà del municipi entre els anys 1936 i 1938, que va morir afusellat al Camp de la Bota de Barcelona. Així ho va aprovar per unanimitat el darrer ple municipal de l'Ajuntament de Sant Joan d'aquesta legislatura, que es va celebrar dijous al vespre.

El vial que portarà el nom d'Agustí Soler Fosas és l'antic carrer de l'Orient, que s'acaba d'urbanitzar de nou i on, segons ha explicat el regidor de Cultura, Jordi Pesarrodona, «es té constància que en aquest carrer estava ubicada la seva casa familiar».

El canvi de la denominació del carrer de l'Orient pel de carrer d'Agustí Soler Fosas es va portar aquest dijous al ple després de la proposta que va aprovar, el 14 de febrer passat, el Consell Municipal de Cultura. Tots els membres assistents van aprovar la proposta, que en aquell moment es va condicionar a la confirmació històrica de la residència de l'alcalde afusellat al carrer de l'Orient. L'arxiver municipal va confirmar el mes passat que l'any 1936 Soler residia, amb tota la seva família, al número 2 del carrer d'aquest carrer.

Finalment, després dels informes pertinents, el ple de l'Ajuntament va aprovar aquest dijous el canvi de nomenclatura per unanimitat de tots els grups amb representació municipal, en un ple que va comptar amb l'assistència de dues de les tres fills d'Agustí Soler, Rosa i Carme, i el seu gendre.

L'Ajuntament de Sant Joan ja va acollir el 2014 un homenatge a l'alcalde republicà assassinat pel règim franquista, que va incloure la descoberta d'una placa commemorativa.

Agustí Soler Fosas, alcalde republicà de Sant Joan de Vilatorrada entre l'1 d'octubre del 1936 i el 15 de maig del 1938, va ser afusellat el 8 novembre de 1939. Soler va ser detingut, empresonat i en compliment de la sentència va ser traslladat a trenc d'alba de la presó Model al Camp de la Bota, on del 1939 al 1952 van ser afusellades unes 1.700 persones. Continuant amb la tasca de restitució de la seva figura, que havia quedat oblidada pel pes del règim franquista, ara el municipi li ha volgut dedicar un carrer.