03 de juliol de 2019
03.07.2019
Regió7

Els Mossos immobilitzen taxistes il·legals que porten turistes a Montserrat

Un dispositiu de trànsit controla l'augment de vehicles que traslladen viatgers de forma irregular

03.07.2019 | 18:56
Un dispositiu de trànsit a la rotonda d'entrada del Monestir de Montserrat controlava ahir els taxistes il·legals

Els Mossos d'Esquadra, en col·laboració amb inspecció de trànsit, han establert aquest dimecres un dispositiu de trànsit a la rotonda d'entrada del Monestir de Montserrat per tal de controlar l'augment de vehicles que transporten turistes de forma il·legal. Diversos vehicles amb passatgers, entre els quals es trobaven turismes, furgonetes i autobusos, van quedar immobilitzats al llarg del matí per la falta de l'autorització que els acredita per traslladar turistes. La freqüència d'aquest tipus de control ha augmentat durant els últims mesos davant l'increment de trasllats irregulars. Els agents asseguren que Montserrat és un dels punts on es detecten més vehicles sense autorització, ja que és un indret estrella pels turistes.

El sergent de trànsit de Mossos d'Esquadra de la regió central, Ramon Aldomar, destaca que «s'ha detectat un augment d'aquest tipus d'infraccions i, per aquest motiu, avui hem establert aquest dispositiu a Montserrat». Detalla que per tal de controlar aquesta pràctica irregular «situem els dispositius en llocs freqüentats per turistes com podria ser l'aeroport, el port, la Sagrada Família o Montserrat». Remarca que no és el primer dispositiu que es realitza al peu del Monestir de Montserrat. Considera que aquesta pràctica «provoca una competència deslleial al sector del transport».

El sergent de trànsit explica els casos més freqüents que detecten. «Normalment, trobem vehicles particulars que transporten viatgers sense cap tipus d'autorització, furgonetes que es dediquen a realitzar rutes turísticques sense autorització per a realitzar un transport de viatgers per carretera o taxis que es troben fora del seu àmbit d'actuació», assenyala.

Durant les primeres hores del dispositiu, es van detectar força casos en poc temps. Un d'ells és el xòfer d'un autobús immobilitzat que es presta a explicar la seva situació. «En aquests moments, no disposo de la documentació reglada perquè encara s'està tramitant l'autorització que vaig demanar fa un mes», comenta José Manuel Ayuso. «Ara m'han immobilitzat el vehicle però, al tractar-se d'un problema burocràtic, em deixaran traslladar als trenta passatgers que porto», afirma.

El sergent de trànsit especifica que, si el vehicle il·legal només es desplaça dins del territori català, s'aplica la llei catalana del taxi que implica una sanció de 4.000 euros i la immobilització del vehicle. Aleshores s'avisa a un altre vehicle perquè transporti els viatgers al lloc de partida. En canvi, si el vehicle es desplaça fora de Catalunya, s'aplica la llei d'ordenació de transport terrestre. En aquest cas, la sanció també és de 4.000 euros «però s'evita la immobilització del vehicle».

Destaca que, en el cas dels autobusos, «és habitual trobar busos que provenen de països de l'exterior de la Unió Europea que, un cop arriben a Catalunya, realitzen trasllats interns que aleshores no registren en el full de ruta».

El passatger sovint n'és desconeixedor


El passatger que utilitza, sovint d'una forma inconscient, un vehicle sense autorització per transportar turistes pot patir-ne les repercussions en el cas d'un accident. Segons el sergent de trànsit de Mossos d'Esquadra de la regió central, Ramon Aldomar, en el cas d'un sinistre, els viatgers d'un vehicle irregular «no tindran les mateixes garanties que les persones que viatgen en un vehicle que compta amb l'autorització».

Destaca que, normalment, els viatgers «solen desconèixer si el taxi o l'autobús té la documentació en regla». «Però viatjar en aquests vehicles il·legals pot dificultar l'obtenció d'una subvenció o una assegurança en cas d'accident», apunta Aldomar.

El sergent de trànsit ho compara amb un passatger de tren sense bitller que es troba immers en un accident. «Aquesta persona disposarà d'una atenció mèdica completa però, a l'hora de sol·licitar, algun tipus d'assegurança toparà amb algunes dificultats per obtenir-la», remarca.

Explica que, a l'hora de cobrar el servei, el preu d'aquests vehicles il·legals varia en funció de l'empresa o del particular. Tot i així, assenyala que «estan protagonitzant una clara competència deslleial a la resta de vehicles que disposen de les autoritzacions».

Apunta que, una de les opcions per combatre aquestes infraccions, «són els dispoitius freqüents i mòbils en diferents punts del territori».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2021 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya