Tot i que als consells s'hi decideixen polítiques que van dirigides als habitants de la comarca, la política general pesa i l'independentisme va marcar, divendres, la constitució dels governs que durant els pròxims quatre anys dirigiran aquests ens públics.

Precisament a l'Anoia, el pacte entre JuntsxCat i el PSC -que va investir Xavier Boquete com a nou president comarcal- va portar més de 70 simpatitzants i membres de l'ANC a protestar amb pancartes. En un primer moment ho van fer a al carrer, però després van irrompre al ple en dues ocasions. Els Mossos d'Esquadra els van desallotjar entre crits de «prou pactes amb els 155» i «heu canviat els nostres vots per cadires».

A part de les tensions a l'Anoia, al Berguedà els republicans també van criticar el pacte entre socialistes i Junts al Consell. «En política no tot s'hi val. No ens podem permetre pactar amb el 155. Ni JuntsxCat ni ERC, tots ho estem fent malament», afirmava el conseller republicà Josep Subirana, d'Avià. La qüestió independentista va sortir en altres ocasions al llarg del ple. Al Consell Comarcal del Bages, precisament la unitat de l'independentisme ha pesat a l'hora de forjar un govern entre ERC i Junts.