El Govern de la Generalitat va donar ahir llum verd definitiu a la creació, ja per a aquest proper curs 2019-2020, d'un total de 25 instituts escola, entre els quals hi ha els de la Barnola d'Avinyó i el de la Pompeu Fabra del Pont de Vilomara.

Una nova oferta de secundària en municipis on fins ara no n'hi havia, que ja havia estat anunciada i presentada pel departament d'Educació al principi d'any (vegeu Regió7 del 12 de febrer passat), però que ahir el consell de Govern va aprovar oficialment.

A la pràctica, això suposa que els alumnes d'aquests dos municipis que en aquest darrer curs han fet sisè de primària ja no hauran de desplaçar-se a un altre municipi per continuar els estudis obligatoris -a Artés en el cas dels d'Avinyó, i a Sant Vicenç en el cas dels del Pont-, sinó que podran continuar-los des del primer fins a quart d'ESO a la seva població.

Segons va explicar en el seu moment la directora dels Serveis Territorials d'Educació a la Catalunya Central, Dolors Collell, el motiu que s'hagin triat aquests centres és que «hi ha un projecte educatiu potent, ben liderat, i que per tant val la pena apostar per aquest tipus de centres que li donen continuïtat» amb una oferta educativa dels 3 als 16 anys «amb coherència pedagògica però també adequant el projecte a la nova etapa educativa».

Un segon factor és que es tracta de centres que disposen d'uns espais que faciliten aquesta ampliació progressiva de cursos, d'entrada amb una redistribució d'espais, i en el futur analitzant i materialitzant una ampliació de les dependències.

I és que tant al Pont de Vilomara com a Avinyó aquesta implantació de la secundària serà gradual al llarg dels propers quatre anys, començant el curs vinent amb primer d'ESO, i anar creixent fins a quart. En el primer cas amb dues línies, i en el segon amb una, ja que són les que hi ha actualment a primària.

En tots dos casos caldrà una ampliació de plantilla amb uns docents específics per a secundària, tot i que amb un claustre de professors comú.

Aquests dos centres formen part de tot un paquet que el consell de Govern de la Generalitat es va aprovar ahir, que inclou la creació administrativa de 8 nous instituts, 25 instituts escola i un centre de formació d'adults per al curs que començarà el proper mes de setembre.