Les noves disculpes de l'abat de Montserrat semblaven passar desapercebudes ahir, jornada d'afluència massiva al temple i amb un ambient festiu per ser un dels dies destacats del calendari montserratí. Ahir, 8 de setembre, era el dia de les marededéus trobades. Els turistes parlaven dels cassos d'abusos i de les paraules del màxim responsable de la comunitat religiosa només quan eren interpel·lats per la qüestió, però en cap cas era un tema present en les tertúlies a peu de carrer.

«Hi hauria d'haver actuat la justícia, jo entenc que les víctimes demanin la dimissió de l'abat perquè durant anys els casos s'han tapat», explicava l'italià Eugenio Ghizzo, de 27 anys, que era la segona vegada que visitava Montserrat, i afegia que «les disculpes és el mínim que han de fer les comunitats religioses que hagin estan esquitxades pels casos d'abusos sexuals a menors i les actuacions han d'anar més enllà i deixar que hi intervingui la justícia». L'acompanyava Carolina (va preferir no dir el cognom), valenciana de 26 anys, que també opinava que les «els casos d'abusos estan allunyant cada cop més l'Església de la ciutadania».

Entre els visitants, hi havia opinions contraposades i alguns defensaven la comunitat benedictina de Montserrat davant les exigències de dimissió de l'abat, una petició del primer denunciant dels abusos del monjo Soler, Miguel Hurtado, per no haver actuat més contundentment. «Crec que l'abat no hauria de dimitir i les disculpes que ha demanat avui pels abusos sexuals del monjo de Montserrat són un pas clar de que la comunitat religiosa els rebutja i els condemna», explicava Maria Viusà, veïna de l'Hospitalet de Llobregat de 79 anys, que és a Montserrat des de dijous amb el grup d'una parròquia del la ciutat del Baix Llobregat que ha fet una romeria. Altres membres d'aquesta parròquia, persones majoritàriament grans i amb vincle sentimental amb Montserrat, consideraven que el responsable religiós ha actuat «de forma adequada» i destacaven que l'abat no n'és culpable i que per tant ha de mantenir les seves funcions. «A tot arreu hi ha pomes podrides», explicava Palmira Pascual, de 89 anys, per il·lustrar que els culpables són exclusivament els monjos que van cometre els abusos a menors.

A l'exterior del temple es va viure ahir una jornada festiva, amb castellers i ballades de sardanes a la plaça de Santa Maria. El trajecte amb cotxe des de Monistrol fins al monestir era de més d'una hora ahir a mig matí (el recorregut sol ser de deu o quinze minuts) davant l'elevada afluència de vehicles que s'hi van desplaçar, i les cues per veure la Mare de Déu, a les botigues i als restaurants eren molt llargues. La polèmica ahir a Montserrat, no va traspassar de les portes del monestir.