Per poc que es pugui, la figura del defensor del menor que es vol crear properament a Montserrat per prevenir abusos serà una dona. Així ho va manifestar ahir el pare abat, Josep Maria Soler, i va afegir que en qualsevol cas serà una figura externa al monestir.

Soler va explicar ahir les intencions de l'abadia en relació amb el tema dels menors després que divendres es va fer públic l'informe de la comissió que es va crear a començament d'any per estudiar els casos d'abusos sexuals que impliquen membres de la comunitat del monestir. El pare abat va demanar públicament perdó a l'homilia de diumenge, i ahir va tornar a reconèixer que «les coses no es van fer bé i que hi va haver errors» en la gestió dels abusos sexuals comesos per dos monjos del monestir, si bé va negar que hi hagués cap voluntat d'encobrir-los. Escoltar la víctima i apartar el germà Andreu «va ser suficient» segons la normativa d'aquell moment, va insistir ahir el pare abat. També va reiterar que no va tenir coneixement dels abusos a Miquel Hurtado fins al novembre del 2020, i de seguida va apartar Soler al Miracle.

El pare abat va dir que no havia tingut temptacions de plegar, però va reconèixer que de vegades havia pensat que estaria «més tranquil» si aquest pes el portés un altre. Ara bé, també va explicar que els seus germans li han demanat que continuï perquè creuen «que va fer el que havia de fer amb els protocols de fa vint anys».

Soler va assegurar que els abats i els provincians catalans ja han reflexionat sobre els darrers casos que han aparegut a l'Església, i estan prenent mesures per fer-hi front. En aquesta mateixa línia, va descartar que el celibat estigui relacionat amb els abusos sexuals a l'Església, tot recordant que es produeixen en molts altres àmbits. Sobre aquesta qüestió, considera que eliminar el celibat per als monjos seria «treure el sentit que té la consagració d'un religiós a Déu». Ara bé, pel que fa als sacerdots, va recordar que és un camí que s'està començant a discutir en algunes zones i que es pot anar estenent.Vol lliures els polítics presos

El pare abat també va parlar de la situació dels presos independentistes, i va dir que caldrà fer els possibles perquè puguin sortir, perquè «mentre siguin a la presó això condiciona tota la situació política i marca molt la societat». Va afegir que «per poder dialogar i arribar a acords mentre hi hagi presos això serà sempre molt difícil», i va remarcar que després de la sentència caldrà treballar perquè puguin sortir, «ja sigui amb un indult o amb l'amnistia».

Soler va explicar que en els moments més crítics del procés va fer de pont entre governs per facilitar el diàleg i transmetre les posicions d'uns i altres. Ara no ho està fent però es va mostrar disposat a tornar-ho a fer si cal.