L'alcalde de Santpedor, Xavier Codina, és cautelós a l'hora de pronosticar la participació que hi haurà a la consulta sobre les vaquetes de diumenge. Diu que «els pressupostos participatius que organitzem des de l'Ajuntament es mouen entre el 8 i el 9 %», i recorda que la consulta sobre el futur del Conservatori a Manresa també va tenir poc més d'un 9 % dels vots. Confia poder superar aquesta xifra diumenge, «però si ens movem en aquests termes» es donaria per satisfet.

Sigui quina sigui la participació, hi ha la voluntat d'acatar els resultats, explica l'alcalde. Si surt que no a la pregunta formulada en la consulta (vegeu el desglossat de dalt), a la festa major del juny ja no hi haurà vaquetes, i no hi ha dubte «que es trobarà alguna cosa», assegura Codina, tot i que, de moment, no se n'ha parlat, i seria qüestió de debatre-ho a nivell de la Comissió de Festes. Les vaquetes ocupen unes 4 hores en el global de la festa major en sessions de dissabte a la tarda i diumenge al matí i a la tarda, i si bé quan es fan «sol ser l'acte més concorregut», a la mateixa hora se n'organitzen altres amb els qual coincideixen, de manera que no quedaria cap buit. De totes formes, es buscarien alternatives.

Si, per contra, la majoria del poble vota a favor que es mantinguin les vaquetes, «es continuarien celebrant» sempre que la llei no canviï i fins que, si es donés el cas, prosperés la proposta del Parlament de prohibir les festes amb bous.

Més seguretat

Mentrestant, i si el poble ho decideix, l'Ajuntament garantirà la continuïtat de les vaquetes, i amb la disposició «d'invertir el que calgui per millorar encara més la seguretat tant de les persones com dels animals», apunta Codina, tot i que més enllà d'això, per ara no es planteja cap canvi en la celebració de la festa. «La seguretat ja està garantida», assegura, «les instal·lacions estan avalades pels tècnics, i la seguretat de l'animal també s'ajusta a la llei», però s'incidiria bàsicament en millores físiques, a nivell de la plaça o del muntatge, explica Codina. «Diumenge sortirem de dubtes», conclou.