L'equip de govern de l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha decidit posposar l'acte central de l'Any Lluís Espinal 2020, que s'havia de celebrar a Sant Benet de Bages el proper dissabte 23 de maig, a causa de la situació d'emergència sanitària actual.

Fonts del consistori han explicat en un comunicat que «les dificultats en la preparació i la incertesa en la confirmació de l'assistència de professionals tant del sector periodístic com de convidats procedents de Bolívia han fet inviable el treball adequat per preparar un esdeveniment d'aquesta importància».

Les mateixes fonts hi han afegit que es treballarà en la possibilitat que la comissió organitzadora, que prepara els actes de tot l'any, «decideixi si l'acte central es pot dur a terme a final d'any o si fos necessari posposar-lo a l'any vinent».

L'acte central de l'Any Lluís Espinal es planteja com una jornada d'activitats lúdiques, familiars, divulgatives, gastronòmiques i de caire professional combinant elements de la cultura catalana i la boliviana.

El 22 de març passat, data en què es complien exactament 40 anys de l'assassinat de Lluís Espinal a Bolívia, ja es va haver d'anul·lar un acte previst per aquesta efemèride, en què era prevista una missa i una ofrena floral al monument que en recorda la seva figura al poble.

Els actes de l'Any Lluís Espinal a Sant Fruitós van començar formalment el 13 de desembre passat, quan diferents persones que el van conèixer, hi van conviure i treballar van explicar les seves experiències personals i van recordar la seva figura. El 2 de febrer, data del seu naixement (el 1932), es va fer un acte davant la Torre del Batlle, la casa on va néixer.