El ple municipal de l'Ajuntament de Sallent ha donat llum verd aquest dimarts per unanimitat a un pla de xoc que inclou un paquet de 200.000 euros en ajuts i accions per a la represa econòmica i per fer costat als sectors de població més vulnerables.

Un pla que és resultat del treball conjunt entre les tres formacions municipals, ERC Sallent (que governa amb majoria absoluta), Junts per Sallent, Cabrianes i Cornet i Fem poble, on s'han valorat i recollit les propostes de cada grup per aconseguir votar unànimement el document. Tanmateix, tot i el vot afirmatiu, especialment per part de Fem Poble es va retreure que el paquet de mesures "ha quedat curt" i "amb una manca de línia d'esquerres", i que queden "al calaix mesures transformadores importants".

L'executiu local va assegurar que se seguirà treballant de forma conjunta en aquestes mesures i en altres que vagin emprenent per tal de pal·liar els efectes econòmics i socials que pugui tenir la crisi sanitària del COVID-19.

Pel que fa a les mesures socials que contempla el pla de xoc municipal, l'objectiu principal de l'àrea de serveis socials és vetllar perquè "totes les persones afectades per la crisi puguin tenir accés a les ajudes necessàries per garantir que tothom que ho necessiti rebi l'ajuda corresponent". En aquest sentit, s'ampliaran les ajudes econòmiques i es faran els esforços necessaris per poder atendre totes les demandes de persones i famílies en situació de vulnerabilitat.

També es fa un seguiment setmanal via telèfon a totes les persones majors de 65 anys per detectar necessitats i atendre-les. El pla també preveu reforçar el Servei d'Atenció Domiciliària si creix la demanda, així com reforçar els mecanismes per detectar casos de violència masclista.

L'Ajuntament de Sallent, a través de serveis socials, preveu fer un seguiment per garantir que no es produeix cap desnonament al municipi, així com cap tall de subministrament bàsic (llum, aigua o gas).

En l'àmbit educatiu, s'ha previst convocar un Consell Escolar Municipal per debatre els efectes de la crisi i poder trobar línies de treball conjuntes per encarar l'estiu i l'inici del curs escolar del setembre. Des de l'àrea de Joventut s'està treballant per preparar un casal d'estiu si la situació ho permet, i contempla bonificacions per aquelles famílies amb dificultats econòmiques arran de la crisi. A més, s'obriran punts de connexió a internet als equipaments municipals i es difondrà la xarxa comuna i lliure guifi.net per a cases particulars.

Mesures econòmiques locals durant i post-emergència

Un dels primers objectius de les mesures econòmiques d'aquest pla de xoc és la reactivació del mercat local. En aquest sentit, el consistori ha acordat la creació de l'Oficina d'Assessorament per la Crisi de la COVID-19, ubicada al Viver d'Empreses, i que oferirà serveis d'assessorament a treballadors, famílies, autònoms, comerços o microempreses, gestionarà demandes d'ocupació, impulsarà el pla de reconversions de negoci o generar programes de formació per a persones en situació d'atur, entre d'altres.

Es calculen, a més, que un total de 400 professionals els afectarà aquesta crisi econòmica. Per això, i amb l'objectiu de garantir la supervivència de PiMES i autònoms, s'han condicionat uns ajuts econòmics i d'ocupació per imports que oscil·len entre els 1.000€ i els 60.000€ per mantenir el teixit productiu i econòmic local protegit.

També s'ha decidit prorrogar els terminis de pagament dels impostos i taxes de forma esglaonada per tal d'evitar que no hi hagi una pressió fiscal molt forta sobre el contribuent a final d'any i poder donar liquiditat a les persones.

Les mesures socials del pla de xoc també té un apartat per la cultura, que preveu reprogramar tots els actes de Fàbrica Vella a partir del setembre i potenciar les companyies i artistes locals, programant les seves actuacions en festes i esdeveniments.

El regidor de Fem Poble, Guillem Cabra, va posar en relleu que donaven suport al pla de xoc econòmic "per responsabilitat", perquè "és una primera passa per la reactivació econòmica", però "sense mirada a llarg termini"

Per a Fem Poble, calien "polítiques transformadores, que promoguessin un canvi estructural per no caure en els errors de la crisi del 2008". Així, la candidatura municipalista considera que s'han exclòs les propostes que plantegen canvis de model a llarg termini. Cabra assegurava que esperaven que un govern d'esquerres fes polítiques en aquesta línia i no només de gestió del dia a dia. Per exemple, va subratllar que "ara més que mai era el moment d'aturar l'externalització dels casals d'estiu i no serà així".

Segons va explicar el seu portaveu, Fem Poble va elaborar un paquet de 60 mesures, moltes d'elles aprovades en aquest document. La formació, però, lamenta les propostes que s'han exclòs del document i que "aprofundien en un canvi estructural". Cita, entre altres, un programa de voluntariat, la creació d'un banc d'aliments "que no es basi en l'assistencialisme", no obligar als treballadors municipals a recuperar hores a causa de l'estat d'alarma, elaborar un cens d'habitatges buits, iniciar un projecte de rehabilitació dels pisos de Cal Bosch, impulsar una cooperativa agrícola/ramadera, ampliar les clàusules socials per contractar empreses locals i amb perspectiva de gènere, fer un procés de transició cap a companyies energètiques ètiques, destinar superfícies municipals per generar energia renovable i establir un canal de comunicació més directe entre l'ajuntament i la població.

Amb tot, Fem Poble considera que aquest pla de xoc és "un primer pas per la reactivació econòmica i per garantir que cap veí quedi enrere" i agraeix haver consensuat les mesures entre els tres grups polítics.

Pel que fa Junts per Sallent, el seu portaveu, David Saldoni, assegurava que "s'ha de treballar al costat de les persones, comerços, persones a l'atur i en totes les entitats". També subratllava que és "el pla de tots i això és molt positiu". Saldoni manifestava que "hem d'intentar parar el cop perquè al voltant de 100 comerços han hagut d'abaixar la persiana i ens hem d'adaptar a una nova realitat". I hi afegia que "el PIB pot baixar el 10% i això no s'ha vist mai, igual que doblar la taxa d'atur. Per tant, aquest pla ha de poder abordar totes aquestes situacions". Des d'aquesta formació asseguraveen que "s'han recollit totes les mesures que vam presentar i estem contents".

El de diamrts ha estat el primer ple que s'ha dut a terme de forma telemàtica a Sallent.