L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha començat a definir com serà el memorial que s'erigirà al municipi per homenatjar les víctimes i els herois de la pandèmia ocasionada pel coronavirus, que va anunciar setmanes enrere i que molt probablement serà el primer que es farà a Catalunya amb aquest propòsit. Aquest monument s'ha decidit ubicar-lo en un dels espais més cèntrics i d'ús públic, la plaça Onze de Setembre, i tindrà l'aigua com a eix principal. Un element que, segons els promotors, genera pau i tranquil·litat.

L'artista que s'encarregarà de dissenyar aquesta escultura serà el manresà Jaume Soldevila, que ja ha creat elements de característiques similars com el monument en honor de la Llum de la plaça Infants de Manresa, o el monument a la comarca del Bages que es pot veure a la plaça del mateix nom, a Manresa.

L'Ajuntament ha encomanat a l'artista que creï el conjunt escultòric i que hi integri també l'art dels artistes locals Agustí Penadès i Neus Serra.

Aquest monument, segons han posat de relleu fonts municipals, tindrà un doble vessant: «per una banda, la part emocional i d'agraïment a tots els herois d'aquesta situació, i per altra banda, la part de memorial on s'inclouran els noms de totes dels persones que han perdut la vida al municipi a conseqüència de la pandèmia».

Segons les mateixes fonts, aquest projecte es va exposar en la junta de portaveus convocada per l'actual alcalde, Joan Carles Batanés, el 4 de juny, on van prendre part representants de tots els grups municipals al consistori «i on es va assolir el consens al voltant d'aquesta idea».