Montserrat va reincorporar ahir un dels seus atractius turístics històrics, al mateix temps que n'estrava un de nou. El primer és el funicular de la Santa Cova, que torna a oferir el seu servei després de dos anys durant els quals ha estat inactiu per fer una revisió i remodelació a fons de la infraestructura per millorar-ne les prestacions en matèria de seguretat i confortabilitat.

El segon és el centre explicatiu del Geoparc de la Catalunya Central i del massís de Montserrat que s'ha habilitat i obert a l'estació superior de l'altre funicular, el de Sant Joan, on fins fa un mesos hi havia l'Aula de Natura, ara reconvertida. Tots dos equipaments els gestiona Ferrocarrils de la Generalitat. A les 10 del matí el funicular de la Cova rebia els primers viatgers de la nova etapa, usuaris que d'aquesta manera connectaven de manera directa amb el camí que porta fins a l'emblemàtica ermita i que permet descobrir el conjunt artístic del Rosari Monumental. Les tasques que s'hi han dut a terme han consistit en la renovació dels bastidors de les caixes així com de l'estructura de la via.

El funicular de la Santa Cova va suspendre el servei el gener del 2018 per a la realització dels treballs de millora.

Els nous cotxes mantenen les caixes ja modernitzades l'any 2000 i s'hi han renovat els bastidors. També s'han millorat els trams de la via per on transcorre el funicular. Concretament, s'ha estabilitzat els talussos, s'ha millorat el drenatge i s'ha netejat els murs de protecció de la via. Així mateix, s'ha fet una renovació integral de la via i s'ha substituït el cable tractor. La inversió total ha estat de 2,3 milions. El funicular pot transportar fins a 40 persones per viatge amb una freqüència de 20 minuts. Recorre 262 metres i supera un desnivell de 118.