La crisi del coronavirus ha deixat en una situació de vulnerabilitat els firaires, que, al llarg d'aquest estiu, han vist com moltes de les celebracions i festes majors en les quals participaven quedaven suspeses. La majoria de veus del sector donen la temporada per perduda i miren al futur amb incertesa sense una data de retorn definida. Davant la situació alarmant, els treballadors posen de manifest que, així com parcs d'atraccions i altres zones d'oci han reprès l'activitat progressivament, les fires també es poden celebrar amb les mesures de seguretat corresponents.

«Els firaires fem calaix principalment els mesos d'estiu, però aquest any la paradeta d'aneguets, els llits elàstics i els cavallets estan aturats en un magatzem », lamenta el firaire artesenc Ricardo Utrilla. Després de rodar pels pobles de les comarques centrals durant els últims estius, enguany s'ha trobat amb festes majors cancel·lades i amb molts ajuntaments que han prescindit del seu servei. Un escenari greu tenint en compte que molts firaires s'esperen al bon temps per treballar i durant l'hivern guarden les atraccions. «La temporada de festes majors i celebracions aviat s'acabarà, quan podrem reprendre l'activitat?», es pregunta Utrilla.

És el mateix interrogant que planteja el president del gremi de firaires de la província de Barcelona, Marcos Orús, que reclama ajudes per als treballadors del sector, així com l'aprovació d'un protocol d'actuació per tal que es puguin celebrar les fires amb totes les garanties i els ajuntaments es vegin amb cor d'atorgar les llicències als firaires que les sol·licitin. De fet, diferents associacions i gremis de firaires es van concentrar el juny passat a Barcelona per demostrar que la fira també pot ser segura.

«L'administració ens hauria de donar un vot de confiança, si no la continuïtat del sector perilla», alerta el firaire gironellenc Quintí Canals. Després d'anys d'experiència, assegura que «la fira s'ha de mantenir dempeus per als infants».