Mor als 100 anys Antoni Vives i Masip, supervivent de la Lleva del Biberó. Vives va néixer a Salelles i amb només 17 anys va ser enviat a la guerra per contenir l'avanç de l'exèrcit franquista a Catalunya.

Vives treballava de pagès i estudiava a l’acadèmia Massegú de Manresa, al carrer de Sobrerroca. De Salelles va ser enviat a la caserna de Carlos Marx. Però un defecte en un ull li va evitar una destinació directe al front de guerra i li va tocar anar a Serveis Auxiliars. Segons recull el portal memoria.cat.

La Lleva del biberó

Entre finals de maig del 1938, a causa dels intents de l'exèrcit republicà per contenir l'avanç de l'exèrcit franquista en la línia del Segre, i el 25 de juliol, amb l'inici de la contraofensiva republicana a l'Ebre, uns 30.000 nois de tot Catalunya que havien de fer tasques auxiliars, es van veure involucrats en els fronts de guerra.

Pel que fa als soldats manresans s' ha comptabilitzat que van ser cridats a files 291 i que d'aquests, hi van haver 67 morts o desapareguts en els diferents combats. Aquest 2020 es va fer un homenatge als supervivients de la Lleva del Biberó en motiu del seu centenari.