La defensa del jove que presumptament va patir una agressió racista per part dels mossos l'any 2019agressió racista a Sant Feliu Sasserra (Bages) ha renunciat a la roda de reconeixement que s'havia de dur a terme als Jutjats de Manresa. Des de SOS Racisme asseguren, a través d'un comunicat, que han optat pel desistiment de la roda de reconeixement dels sis agents dels Mossos investigats per "preservar la integritat i la salut" de la persona agredida. Consideren que és una "gran càrrega haver d'identificar als seus propis agressors dos anys després dels fets" i "sota una pressió excessiva". De fet, recorden que la roda es va suspendre el dia abans de celebrar-se per un recurs dels mossos investigats, que havien demanat assistir-hi amb la cara tapada.

També asseguren que la roda de reconeixement "no contribuirà" a un major esclariment ni dels fets ni dels autors, ja que "els agents estan degudament identificats". Des de SOS Racisme, que exerceixen la defensa del jove agredit, recorden que aquest procediment va ser sol·licitat per l'acusació particular el febrer de 2019, quan només disposaven de l'àudio enregistrat en el moment dels fets. Asseguren que ara mateix l'escenari és diferent, ja que el juliol de 2020 tres comandaments dels Mossos van identificar els agents que van intervenir en l'actuació i "què va fer cadascun d'ells durant l'agressió". Per tant, aclareixen, "el propòsit de la roda, que és identificar els agents agressors, ja està solucionat".

Recorden que és el propi cos de Mossos d'Esquadra qui organitza la roda i, per tant, creuen que "utilitzaran totes les eines possibles per dificultar el reconeixement, ja que l'estratègia de la defensa es basa en el silenci i en la dilació del procediment fins a esgotar tots els recursos possibles".

En aquest sentit, des de SOS Racisme denuncien "l'encobriment i entorpiment" de la recerca per part dels cossos policials i "els polítics responsables que, des d'un inici, van tenir coneixement dels fets i s'han negat a suspendre als investigats, que continuen exercint les seves funcions fins al dia d'avui, malgrat les proves evidents i la gravetat de les acusacions". Alhora lamenten la "situació d'indefensió en què el racisme institucional situa a les persones que exigeixen justícia".

Finalment, a través del comunicat, exigeixen el "reconeixement institucional de l'existència del racisme dins dels cossos policials" i, al mateix temps, demanen un "canvi radical" en el funcionament del sistema "els innombrables casos de violència policial racista no continuïn sent pràctiques normalitzades i legitimades per les institucions".