11 de març de 2021
11.03.2021
Regió7

Santpedor s'oposa a la línia elèctrica provinent dels parcs eòlics projectats al Bages

L'Ajuntament ha emès un informe desfavorable per l'impacte de la instal·lació i el perill que suposaria per a les aus que van als aiguamolls

10.03.2021 | 19:53
Un dels punts on es preveu posar aerogeneradors, a Aguilar

L'Ajuntament de Santpedor s'oposa a la línia elèctrica provinent dels dos parcs eòlics que es projecten als termes municipals d'Aguilar de Segarra, Castellfollit del Boix i Rajadell. Per aquest motiu, ha presentat un informe desfavorable on hi fan constar que la línia, que travessaria gran part de la comarca d'oest a est, suposaria un greu impacte ambiental al Pla de Bages i un perill per als seus aiguamolls. Tots dos projectes estan pendents de les ponències que han de decidir si tiren endavant. Les dues centrals però, ja han despertat una forta oposició. De fet, cap dels ajuntaments implicats els vol i els veïns de la zona han creat la plataforma Salvem la Grevalosa per defensar el territori.

Santpedor quedaria afectat directament pels dos projectes eòlics que es projecten al Bages, ja que hi passaria la línia elèctrica d'evacuació que connectaria els aerogeneradors amb l'estació de Calders i que, per tant, travessaria tota la comarca d'oest a est.

Per aquest motiu, l'Ajuntament ha emès un informe desfavorable al·legant que l'emplaçament suposaria doblar la línia elèctrica que ja creua el terme municipal i un impacte ambiental al Pla de Bages. A més de l'impacte paisatgístic, el consistori argumenta que una altra línia elèctrica pot suposar un risc de xoc per a les aus i, segons el disseny dels suports, un risc addicional d'electrocució, riscos que s'incrementen per la proximitat a l'espai protegit de l'aiguamoll de la Bòbila.

El regidor d'Urbanisme i Medi Ambient, Josep Illa, explica que la documentació de l'avantprojecte «no preveu en l'anàlisi d'alternatives la connexió a altres subestacions elèctriques més properes als parcs eòlics, fet que suposaria evitar aquesta nova línia», tot i que el promotor de l'avantprojecte exposa que es podria valorar si es donés el cas.

Per aquest motiu, l'Ajuntament de Santpedor ha demanat a la Ponència d'Energies Renovables que valori si realment l'emplaçament és l'adequat expressant la preocupació de com afectarà el paisatge aquesta proposta.

L'Ajuntament també ha informat de l'estat de les dues propostes de plantes solars fotovoltaiques en sòl no urbanitzable que afecten el municipi. L'avantprojecte Bages I, situat al Coll de l'Om i Plans de Santa Anna, prop de la Sèquia, continua tramitació per part de la Ponència d'Energies Renovables, mentre que l'avantprojecte Bages II, que afectava els plans de Llussà i Pla de les abelles, ha estat considerat com a no viable.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2021 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya