La Diputació de Barcelona ha començat els treballs de gestió forestal i recuperació d'antigues pastures en Zones d'Actuació Prioritària (ZAP) de catorze finques del Berguedà, el Moianès, el Lluçanès i la Vall del Ges, Orís i Bisaura. L'actuació, que busca reduir el risc d'incendis, s'emmarca dins de l'estratègia BCN Smart Rural.

Compta amb un pressupost de 270.000 euros i preveu executar actuacions a 160 hectàrees. L'objectiu principal és crear discontinuïtat en el bosc mitjançant la recuperació d'antigues pastures i restablir un paisatge de mosaic agroforestal que ajudi a reduir l'acumulació de combustible vegetal que permeti els ramats entrar al bosc a pasturar, trencant el contacte entre el sotabosc i les capçades dels arbres.

La demarcació de Barcelona té 514.053 hectàrees de boscos, el que representa el 66,8% del total del territori, una superfície que augmenta cada any, principalment a causa de l'abandonament de camps de conreu, que són ocupats per masses arbrades i matolls descontrolats. A través de l'estratègia BCN Smart Rural, la Diputació busca dotar de nous usos els espais forestals amb la recuperació d'antigues pastures i afavorir una millora de la biodiversitat en aquests territoris.