L'Ajuntament de Sallent ha fet un pas clau per fer realitat el que s'ha convertit en un repte històric, ja que es va començar a gestar fa pràcticament dues dècades. El ple municipal ha aprovat definitivament, amb el vot favorable de tots els grups (ERC, Junts i Fem Poble) el projecte executiu per a la construcció de la nova residència per a la gent gran, ubicant-la als terrenys de la Fàbrica Vella. Era la proposta que s'havia deixat ja sobre la taula en l'anterior mandat, però enretirant l'equipament lleugerament per allunyar-la del marge del riu i per darrera de la línia de flux preferent, ja que el debat que hi ha hagut durant tots aquests anys era el del risc d'inundabilitat.

Un dia, el del ple d’aprovació, que tant els republicans, que governen amb majoria absoluta, com les dues formacions de l’oposició van coincidir a qualificar d’històric, perquè culmina una llarga trajectòria de debats i tramitacions i obre definitivament la porta a la construcció del nou equipament.

Un dels aspectes clau de l’acord aprovat ahir és que es compromet a fer-lo realitat amb finançament públic i municipal, amb un cost total aproximat de 7 milions d’euros. Precisament, en el mateix ple es va aprovar el pressupost general del consistori per a l’any que ve, que ja inclou la previsió d’aquesta la que serà la principal inversió.

El projecte es va aprovar definitivament amb el suport de tots els grups: ERC, Junts per Sallent i Fem Poble

El regidor de Serveis Municipals, Urbanisme i Obres Públiques, Miquel Estruch, va concretar que l’objectiu és poder començar ja les obres al llarg del 2022. El febrer passat ja se n’havia fet l’aprovació inicial, i Estruch va recordar que el projecte preveu una nova residència per a Sallent que tindrà una capacitat per a un total de 90 usuaris residents i de 30 de centre de dia. Amb una superfície d’ocupació aproximada de 1.000 m2 per planta estarà formada per un soterrani destinat a aparcament, manteniment i vestidors; una planta baixa que serà la de l'accés general, atenció a l'usuari i espais de treball intern; i tres plantes pis que seran les que pròpiament es destinaran als usuaris residents. Cadascuna d'aquestes tres disposarà de 13 habitacions dobles i 4 d'individuals amb bany propi, una zona comunitària principal (sala d'estar i menjador) i una terrassa. L'edifici es completarà amb una planta sota coberta destinada bàsicament a instal·lacions.

120 plaques solars

L'obra tindrà un termini d'execució d'uns 20 mesos. Miquel Estruch va destacar que el projecte aprovat definitivament aquest dimarts era el resultat d’un llarg camí «de debats oberts amb tots els grups i amb la ciutadania» i que, en aquesta línia, s’havien incorporat encara suggeriments i algunes de les al·legacions que havia presentat el grup Fem Poble, mentre que d’altres s’havien desestimat «per criteris tècnics, o perquè considerem que ja es recollien en el projecte». Entre les incorporades hi ha la d’augmentar considerablement el nombre de plaques fotovoltaiques previstes, que passen de les 8 inicials a 120, passant d’una capacitat de generació de 5 kw a 54 kw.

Fem poble diu que no és del tot el projecte que volien "però som al punt de trobada"

Precisament el portaveu de Fem Poble, Guillem Cabra, va ser dels que va qualificar d’«històric» el moment d’aprovació d’un projecte, recordant que ha suposat un llarg camí, «massa cops segurament per interessos partidistes que han aturat el projecte, o s’ha utilitzat com a arma electoral, però hi hem arribat». Cabra va subratllar que «les nostres prioritats eren que fos en una ubicació segura, que el projecte fos adequat a la realitat de la gent gran i a les necessitats futures, que comptéssim amb un estudi de necessitats, que el finançament i la gestió fossin públics i que l’edifici fos el més sostenible possible. Ara ens hem de preguntar si amb el que aprovem avui ho hem aconseguit tot. I la resposta és no. Però d’això es tractava, que hi hagués un punt de trobada, i això és positiu».

La futura residència constarà de 90 places i 30 de centre de dia

Per al portaveu de Fem Poble, el resultat final «constata que el més sensat és el que nosaltres des del primer dia vam posar sobre la taula: assumir el projecte que ja existia adaptant-lo i millorant-lo, mantenir la ubicació prevista i garantint el finançament i la gestió pública. Per això n’estem contents, som allà on Fem Poble vam proposar-nos arribar des del primer dia. Som al punt de trobada».

Junts per Sallent defensa la feina feta en anteriors mandats

Per la seva part, el portaveu de Junts per Sallent, David Saldoni, també es va felicitar pel moment, però recordant tota la tasca feta pels governs precedents, del qual ell en va formar part (fins i tot com a alcalde), i posant de manifest que el que s’acabava aprovant era, majoritàriament, el projecte que els seus executius ja van impulsar, però que en molts moments s’havia posat en qüestió. Així, va recordar que «el 14 de setembre del 2016 ja es va fer una provació inicial del projecte de la residència que en aquell cas anava lligada a la façana del riu de la Fàbrica Vella», i que tres mesos després es publicava el reglament del domini públic hidràulic, «que definia una cosa que encara avui no acabem de tenir clara, però que va comportar que la residència s’hagués d’allunyar uns metres de la façana del riu, cosa que va arribar en un temps rècord, perquè el desembre del 2018 es va aprovar la modificació urbanística que permetria la construcció de la residència en el lloc on es farà ara. En aquell moment s’encarrega ja el nou projecte per tal de poder construir la residència en aquest espai, uns metres allunyat del que era en el seu moment, i el 2019 s’entra el que era el nou projecte de la nova residència». Saldoni incidia en què en base a aquell projecte l’equip de govern actual hi va fer algunes modificacions «encaminades una part a abaratir-lo, a fer-lo més sostenible». En aquest, el portaveu de Junts subratllava que «aquest camí que no ha estat mancat d’entrebancs, d’una pressió i també d’una certa demagògia, ens ha portat uns anys després, amb certes reflexions, a prendre la decisió per part de l’actual equip de govern de fer-lo en l’emplaçament decidit ja el desembre del 2018». David Saldoni hi afegia que «pensem que hem perdut un temps, però el temps perdut, si és per sumar, si és per reforçar que tots estiguem convençuts del que anem a fer, molt millor».

Tanmateix, va recordar les crítiques que en el seu moment havia rebut i va voler deixar constància que «el terreny en el qual es construeix la residència és zona inundable, però és un terreny en el qual s’hi pot construir perquè hi ha unes condicions tècniques a l’hora de poder-ho fer possible, i els informes de diferents administracions així ho certifiquen». I concloïa que «Sallent ja necessitava fa molts anys aquesta residència, i aquesta actitud conciliadora que ara té l’oposició de Sallent no hi ha sigut en altres mandats. Estic segur que serà un magnífic equipament que donarà resposta a les necessitats i que segur que durarà dècades».

L’alcalde de Sallent, Oriol Ribalta, va concloure abans de la votació que acabaria amb unanimitat, que «avui aprovem definitivament aquest projecte de residència, amb un llarg camí que ha fet molta gent diferent, arribem a un punt de consens i ens hem de felicitar a totes les forces polítiques per arribar a l’acord d’un projecte que tots hem situat com a prioritari».