Volen conèixer els 947 municipis que hi ha Catalunya. El 2020, aprofitant les restriccions per viatjar que suposava la pandèmia de la covid-19, van decidir agafar la seva càmera, unes joguines Playmobil i viatjar per tot el territori. La primera parada va ser Gisclareny, al Berguedà, "el primer municipi que volíem conèixer era el que té menys habitants de Catalunya", explica Carlos Viola. Els 27 habitants d'aquest municipi, sense saber-ho, van passar a formar part del record d'una família amb ganes de conèixer cada racó del país.

Viola no viatja únicament amb els seus Playmobil, ho fa amb la companyia de la seva dona Eva i un dels seus tres fills, en Bru. Ocasionalment, també se sumen a la comitiva els seus altres dos fills, l'Ana i el Mikel. Tots amb residència a Barcelona, plasmen els records dels seus viatges al perfil d'Instagram 'Catalunya poble a poble' (@catalunya.on.tour). Però no ho fan amb la tradicional foto de família. En aquest compte, acumulen més de dues-centes publicacions on uns Playmobil en primer pla mostren els encants de cada municipi des de la seva perspectiva.

Aquesta tradicional joguina és imprescindible en els seus viatges, ja que aquesta família l'ha triat com a element diferenciador. Aquests ninots fan d'eix vertebrador del seu perfil. "Quan vam començar a viatjar, vam decidir agafar uns Playmobil antics i d'altres dels nostres fills per fer les fotos. Són elements intergeneracionals i fàcils de situar", explica un dels impulsors de 'Catalunya poble a poble'.

El seu viatge, que va començar amb vistes al Pedraforca, encara no ha acabat. Dels 250 municipis que ja han visitat, han passat per diversos indrets emblemàtics de la Catalunya Central. Concretament, han visitat municipis del Bages, el Moianès, el Berguedà, l'Anoia i el Baix Llobregat.

El Solsonès, l'Alt Urgell i la Cerdanya, són dues assignatures pendents per a la família, però asseguren que tenen plans de visitar la segona ben aviat.

Generalment, recorren diversos municipis al dia, en un viatge d'anada i tornada. Abans, però, s'informen sobre els elements característics de cada indret "per conèixer la seva història". Per aquest motiu, les excursions també els serveixen per conèixer els elements imprescindibles sobre cada poble o ciutat que trepitgen.

Els racons de la Catalunya Central

Entre els destins que més han sorprès aquesta família a la Catalunya Central hi ha Copons, Òdena i Sant Quirze Safaja. En el cas de Copons, Viola destaca que els va captivar el Gorg del Nafre "per la seva bellesa". A Òdena, van quedar encisats pel castell, ja que consideren que "permet conèixer de prop la història del municipi".

Per últim, els va agradar conèixer "la vinculació de Sant Quirze Safaja amb el poeta Màrius Torres". Aquests són alguns dels que més han gaudit, però Viola reconeix que "escollir-ne un costa". De fet, Viola explica que la Catalunya Central els ha sobtat, "ja que és un indret molt desconegut, però accessible, pel fet que la seva situació geogràfica la fa propera a tot arreu".

Sobre el futur, un cop recorrin tots els municipis de Catalunya, entorn el 2025, segons calcula Viola, "no els tornarem a visitar tots de nou", apunta. Tanmateix, ja preparen un llistat de ciutats i pobles que volen tornar a veure. La Fira de l'Aixada de Manresa, la Festa de l'Arbre de Maig d'Igualada o la de l'Escudella a Castellterçol són algunes de les celebracions que la família que forma 'Catalunya poble a poble' vol visitar.