El campanar del santuari de la Mare de Déu de Joncadella, a Sant Joan de Vilatorrada, ha recuperat la seva esplendor. Des d’ahir, ja disposa de les quatre campanes que li han permès recuperar la veu que s’havia silenciat fa 85 anys per la guerra civil. En una operació similar a la que ja es va dur terme el mes de maig passat, quan es van instal·lar les dues primeres, ahir al migdia una grua va pujar fins al campanar del temple del Pla de Bages el parell de campanes que faltaven per completar el conjunt sonor. Un cop enllestida la instal·lació elèctrica, està previst que aquest vespre tot el conjunt ja pugui sonar.

Sota l’atenta mirada de diversos membres de l’entitat, del capellà custodi, mossèn Manel López, i del monjo de Montserrat Valentí Tenes, una gran grua va pujar les dues darreres campanes fins a les finestres del campanar. Primer es va alçar la més petita de totes, que toca la nota si i és la darrera que s’ha construït. Beneïda fa tot just tres setmanes, porta el nom de Mare de Déu de Lourdes, pesa 50 quilos i fa un diàmetre de 41,20 centímetres.

Un cop a dalt, es va procedir a pujar la campana principal de les quatre que formen el conjunt sonor i que rep el nom de Mare de Déu de Joncadella. Es va beneir el desembre passat i, amb la nota mi, pesa 150 quilos i fa un diàmetre de 61,7 centímetres. Aquesta, pel seu pes i la seva dimensió, va ser la que va presentar una dificultat més gran a l’hora de pujar-la i col·locar-la al campanar. Ara, amb el conjunt de campanes el temple pot tocar amb tot la seva esplendor les hores, els tres tocs de l’àngelus i altres tocs litúrgics.

L’Associació d’Amics de Joncadella s’havia proposat aconseguir de cara a la celebració del 75è aniversari de l’entronització de l’actual imatge de la Mare de Déu de Joncadella, el 2024, recuperar les campanes que s’havien perdut per la guerra civil. El president dels Amics de Joncadella, Josep Maria Coll, es mostrava ahir satisfet de la rapidesa amb la qual s’ha aconseguit recuperar-les amb campanyes de donacions populars. La iniciativa, que s’havia impulsat «amb el pretext» de la celebració de l’entronització de la imatge, s’ha pogut completar amb un temps rècord i molt abans de l’efemèride, tot i que la campanya «es va iniciar el 2020 en plena pandèmia», recordava Coll.

El so es va recuperar el maig

Les dues campanes que ahir es van instal·lar s’afegeixen a les dues que, amb el nom de Montserrat i Mare de Déu del Roser van retornar la veu al temple el maig passat, després de ser alçades i col·locades al campanar. Així, la primavera del 2021 el santuari va recuperar els tocs, després de 85 anys, amb la campana Montserrat, que s’havia beneït al desembre del 2020, pesa 60 quilos i té la nota de fa sostingut; i amb la Mare de Déu del Roser, beneïda l’abril passat, de 64 quilos i que té la nota la. Ara, ja s’ha completat la polifonia.

Un cop enllestida la recuperació de les campanes i amb la darrera fase d’obres de rehabilitació, que s’han centrat a arranjar l’esquerda de la façana de ponent, també completada, ara els Amics de Joncadella treballen en l’organització del popular Aplec que se celebra el dilluns de Pasqua i que aquest any podrà comptar amb un sonor repic de campanes.