La Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central ha aprovat provisionalment aquest dimecres una modificació del Pla Director de la Mineria del Bages que permet que el dipòsit salí del Fusteret de Súria pugui ampliar la capacitat que tenia autoritzada fins ara tant en alçada com en superfície. Es tracta de la solució que el Govern ha acabat donant a ICL per resoldre la manca temporal d’un espai on seguir abocant, ja que el disponible en aquest dipòsit s’està esgotant.

I el que aposta la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central és pel «recreixement» del Fusteret, és a dir, un augment del límit que tenia fins ara en alçada, i «l’extensió en continuïtat», el que vol dir una ampliació de la superfície actual, cap a la zona de Cererols (cap al sud).

Segons va detallar el director general d’Urbanisme, Agustí Serra, després de l’aprovació inicial (el mes de febrer passat), els dos espais es plantegen com a alternatives, però alhora es poden acabar utilitzant tots dos, segons les necessitats que acabi tenint l’empresa i la viabilitat tècnica de cadascuna d’elles. Es calcula que fa falta capacitat per dipositar uns aproximadament 10 milions de tones de sal, que és el que s’estima que es generarà des de l’esgotament de l’espai actual fins a final del 2024, principi del 2025, quan hauria d’entrar en servei el nou col·lector de salmorres.

Amb la modificació que Urbanisme ha aprovat aquest dimecres, el runam del Fusteret de Súria podria arribar a créixer fins a una cota de 515 metres sobre el nivell del mar. És exactament la que la mateixa comissió va aprovar l’abril del 2018 per al dipòsit del Cogulló (amb un seguit de mesures complementàries) per tal que a Iberpotash li fos concedida una pròrroga d’un any (fins al 30 de juny del 2019) per seguir abocant al runam sallentí.

Per tant, tots dos podrien acabar assolint una mateixa alçada. Actualment, el del Fusteret té una cota permesa de 475 metres i, per tant, se li permetria créixer el 8,4% més (40 metres). Cal tenir present que aquesta cota la podria arribar a assolir, no en tot el runam actual, sinó sobre un màxim de 15,9 hectàrees (un terç de la superfície total).

Pel que fa a l’opció de créixer en amplitud per la banda de Cerarols, la modificació del Pla Director permetrà fer-ho fins a una superfície màxima afegida de 16,8 hectàrees. L’actual runam ocupa 46,45 hectàrees, amb la qual cosa el dipòsit del Fusteret podria arribar a tenir una dimensió final, si se’n necessités la totalitat, de 63,25 hectàrees. El runam del Cogulló de Sallent, on no s’aboca material des del juny del 2019, ocupa una superfície de 48 hectàrees.

En aquest espai afegit de Cerarols, el que ha aprovat la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central concreta que es podrà arribar fins a una cota màxima de 375 metres sobre el nivell del mar. Però que si, finalment, per qüestions tècniques no s’optés per utilitzar el creixement en alçada i s’hagués d’utilitzar només el sector de Cerarols, en aquest àmbit es permetria una cota màxima de 397 metres (22 metres més).