Salut comença la vacunació de covid i grip a la Catalunya central per les residències

En quinze dies s'obrirà als majors de 60 anys, als malalts crònics i, aquest any, per primera vegada, també als fumadors

Una de les residents del centre l'Atzavara i el personal de l'ICS fent la vacunació

Una de les residents del centre l'Atzavara i el personal de l'ICS fent la vacunació / Mireia Arso / Mireia Arso

Enric Badia

Enric Badia

L'objectiu és mantenir la població de més risc vacunada de covid i grip. El departament de Salut ha iniciat en els darrers dies la campanya de vacunació i ho ha fet per un col·lectiu fràgil, els interns de les residències de gent gran, els usuaris dels centres de dia, en el cas que hi hagi aquest servei, el personal que els atén i els cuidadors, si és el cas. Des d'aquest divendres, la doble vacunació, amb vacunes diferents per prevenir la covid i el grip (una doble punxada), es du a terme a les residències. La primera, la residència L'Atzavara de Sant Joan de Vilatorrada, on la gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central, Alba Oms, i l'adjunta a la Direcció de Servei d'Atenció Primària de l'ICS a la Catalunya central, Montse Carrascós han fet la presentació de la campanya.

Després de vacunar els 4.000 usuaris de les 65 residències s'iniciarà una campanya més àmplia de vacunació a la població a partir dels 60 anys i totes les persones que tinguin malalties cròniques. I enguany, per primera vegada, tenint en compte que es tracta de virus respiratoris, també es fa una crida a la població fumadora perquè acudeixi a vacunar-se. La vacunació es fa als residents i, també, als treballadors de les residències. D'aquests, a hores d'ara, unes 1.500 persones ja han manifestat la voluntat de vacunar-se. Entre usuaris i professionals, prop de 1.600 pertanyen a Osona, 2.500 al Bages i Moianès, 200 són del Solsonès i 1.200 del Berguedà. En aquesta primera fase, també es vacunaran les persones que reben atenció domiciliària i altres persones institucionalitzades.

“Salut té la voluntat d'augmentar la cobertura amb vacunació", explica la gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central, Alba Oms. "Sabem de la importància de protegir les persones més vulnerables i per això comencem per les residències, per les persones que viuen institucionalitzades i per les persones del programa d’atenció domiciliària. Esperem que aquesta campanya sigui bona i arribem a superar el 75% de vacunació en aquests col·lectius de risc”, ha afegit. Per això, els equips d’atenció primària es desplacen a les residències de persones grans o altres institucions per posar les dues vacunes. La voluntat del departament és de poder fer una doble vacunació, però cada persona pot triar si fa les dues o una de les dues. Aquesta tria s'ha de fer el moment d'accedir a la reserva d'hora a través de l'aplicació La meva salut.

Les vacunes de covid seran les del laboratori Pfizer, les mateixes que es van subministrar en la darrera campanya. I tot i que el que es fa és una recomanació, els responsables sanitaris el que voldria és que la incidència de la campanya fos màxima, perquè consideren que és un factor molt important per tenir la covid en una situació com l'actual, d'incidència baixa sobretot pel que fa a la gravetat dels casos.

Més endavant, a partir de la segona quinzena d’octubre, s’ampliarà la vacunació conjunta contra la grip i la COVID-19 a les persones de 60 anys i més i, per primera vegada, s’introdueix la vacunació sistemàtica antigripal per a tots els infants d’entre 6 i 59 mesos d’edat i per a les persones fumadores. Aquests col·lectius podran demanar hora als seus CAP en els horaris previstos per fer la vacunació (amb cita prèvia). També hi haurà un centre de referència obert, que en el cas de Manresa i comarca serà el CAP Bages (amb cita: els dimecres de 16 a 17h, i sense cita: els dimecres de 17 a 18 h).

La cita s’ha de sol·licitar a través de La Meva Salut, preferentment, a l’apartat de ‘Cites’, clicant a ‘Cites i consultes d'atenció primària’ i triant l’opció ‘Vacunació’. També es pot demanar al web de programació https://citasalut.gencat.cat/ o bé directament al CAP. La citació per a la vacunació als punts poblacionals serà pels mateixos canals i també disposaran d'uns horaris sense cita que es podran consultar a la web https://canalsalut.gencat.cat/

A l’hora de demanar cita, es podrà triar entre el CAP de referència o els punts de vacunació. Amb la situació epidemiològica actual i la immunitat adquirida per població, no està prevista una vacunació universal de la COVID-19.

La campanya de vacunació es farà des d'ara fins al desembre, però si hi ha alguna persona que es vol vacunar amb posterioritat, els CAP disposaran d'un dipòsit de vacunes fins al mes de març. Aquesta vacunació només es pot fer a través de la xarxa pública de salut, ja que la vacuna no es distribueix per cap altre circuit.

Carrascós ha explicat que les vacunes tant de grip com de covid són similars a les de l'any passat, amb una adaptació a les soques del virus que ara està més en circulació. Per tant, els efectes, lleus, seran també els mateixos: malestar o dècimes de febre.