El mercat de segona mà i intercanvi de Sant Vicenç arriba a la majoria d’edat

La 18a edició del certamen se celebrarà el 25 de novembre a la plaça de l’Ajuntament

Imatge d'una edició passada del mercat de segona mà

Imatge d'una edició passada del mercat de segona mà / ARXIU

Redacció

L’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet organitza, en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, la que serà ja la 18a edició del Mercat de segona mà i intercanvi, amb l’objectiu de facilitar la reutilització d’objectes i materials que es tenen a casa i que ja no s’utilitzen. A banda del ja tradicional mercat amb parades de productes molt diversos per a la seva reutilització (roba, joguines, aparells elèctrics, llibres...) durant l’esdeveniment també s’han programat diverses activitats, entre les quals destaca la xerrada taller «Residu zero, cosmètica natural», a càrrec d'Esther Peñarrubia. La higiene personal, la neteja de la llar i la cosmètica residu zero són alguns dels temes que tractarà. En concret, facilitarà trucs per utilitzar productes d’higiene més respectuosos amb el medi ambient. La conferència tindrà lloc a la sala de plens de l’Ajuntament de 2/4 d’11 a 12 i es complementarà amb el taller «Luffa catalana». Els participants es podran emportar un fregall o una esponja vegetal. Peñarrubia, coneguda per ser la traductora del llibre «Residu zero a casa», de Bea Johnson, és Doctora Enginyera Agrònoma, activista i conferenciant sobre residu zero. Les inscripcions a la xerrada-taller ja estan obertes i es poden fer a través de l’aplicació Entràpolis. Un cop finalitzat el taller, l'Escola Municipal de Música oferirà un concert per amenitzar la jornada, a les 12 del migdia a la plaça de l’Ajuntament.

Al llarg de la jornada, també es podrà recollir l'embut per reciclar l'oli, o bé un cubell per a la matèria orgànica, al punt informatiu de l'Ajuntament.

Les activitats programades compten amb el suport de la Diputació de Barcelona, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, i la col·laboració de l’Associació Cultural i Gastronòmica Ceps i Manduca, que prepararà la xocolatada popular per a totes les persones que participin en el mercat, a qui es demana que portin una tassa reutilitzable.

La regidora de Medi Ambient, Eulàlia Sardà, celebra que aquest esdeveniment hagi arribat «a la seva majoria d’edat», anima a tothom a participar-hi activament i en destaca que «el millor residu és el que no es genera i està a les nostres mans prendre’n consciència i facilitar la seva reutilització».

Setmana Europea de la Prevenció de Residus

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus neix d'un projecte de 3 anys que rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea. Impulsada per les autoritats públiques locals i regionals, aplega totes les actuacions d’altres actors (ciutadans, escoles, empreses, ONG i associacions) que organitzen activitats per conscienciar sobre la prevenció de residus. Aquest 2023, la iniciativa tindrà lloc del 18 al 26 de novembre i posarà el focus en la importància de reduir els envasos.