Un passeig de Sallent a Cabrianes amb balls i música tradicional

El folklore de danses tradicionals del país es barreja com l’exercici i el passat tèxtil en una caminada matinal, diumenge

El ball El toc d'enramada, interpretat per l'Esbart Vila de Sallent

El ball El toc d'enramada, interpretat per l'Esbart Vila de Sallent / Arxiu/Mireia Arso

Enric Badia

Enric Badia

Caminar, saludable exercici matinal. Caminar intencionadament amb l’objectiu d’acostar el folklore tradicional català a persones que participin en la proposta. Fer-ho a Sallent, entre el nucli central del municipi i el poble de Cabrianes, una passejada pràcticament sense desnivell per la vora del riu Llobregat, apta per a totes les edats i tan inclusiu com pot ser el mateix exercici proposat. I fer-ho ballant i reconeixent el passat tèxtil del municipi (i dels pobles i de les colònies del que es va dir el riu més treballador del país). Aquesta, a grans trets, és la proposta que presenta La Llançadora per a diumenge, 12 de novembre.

Es tracta d’un nou projecte que impulsa La Llançadora (el grup format pels esbarts de Sallent, Navàs i Gironella) amb la intenció de promoure, alhora, la participació i l’aprenentatge de passos i balls tradicionals. El contrapàs, la polca, la sardana, jotes i corrandes, el ball pla, el galop, seran alguns dels balls que els caminants es trobaran al recorregut, un camí d’anada i tornada, uns 7 quilòmetres. Ah, i una mostra de balls propis de Sallent, com Les balladetes i El toc d’enramada.

Al principi, al final i durant el recorregut, els participants trobaran dos grups de música que els amenitzaran el camí: La Gravetat de Coulomb i el duo format per Roger Andorrà i Arnau Caellas. El punt de sortida és la plaça de Josefina Peralba, de Sallent, a les deu del matí. La tornada, cap a la una del migdia, al mateix lloc, amb ball final, com no podia ser de cap altra manera, amb La Gravetat de Coulomb, una de les formacions en auge entre els grups catalans de música tradicional. Abans, a Sallent, el passeig transcorre al costat d’alguns dels edificis industrials de finals del XIX i principis del XX, com el de cal Sala (modernista) i, ja a Cabrianes, hi ha una visita programada a cal Berenguer, una preciosa fàbrica tèxtil de principis del segle passat.

Núria Hontecilla, directora de La Llançadora, explica que la proposta neix del pla d’impuls de la dansa popular que promou el Departament de Cultura i que està vinculat a la Fira de la Mediterrània. La directora assegura que es tracta de coreografies «participatives», perquè «tothom s’hi pugui sumar». L’objectiu «és fer que la gent balli, en una barreja entre el folklore i el territori». Les entrades per participar-hi es poden comprar (6 euros) a la web Entrápolis.