Artés dissenya l’ampliació del museu, que també inclourà un alberg i espais polivalents

L’Ajuntament ha aprovat la reforma integral dels dos edificis on s’ubica, per comença-hi a treballar l’any que ve

Imatge simulada de l'exterior del museu i la Casa Museu, des del carrer de la Roca

Imatge simulada de l'exterior del museu i la Casa Museu, des del carrer de la Roca / AJUNTAMENT D'ARTÉS

Jordi Escudé

Jordi Escudé

L’Ajuntament d’Artés ha fet un pas endavant de cara a l’adequació per complet de l’antic museu i de la Casa Museu que va incorporar fa uns anys amb la compra de l’edifici adjacent. Després d’algunes actuacions per unificar els dos immobles, ara s’ha aprovat el projecte integral de reforma i ampliació de tot el conjunt museístic, que també deixarà espai per a un alberg, sales polivalents i un bar.

L’aprovació del projecte s’ha fet en el darrer ple, aquest dijous al vespre, amb el suport unànime de tots els grups. Preveu quatre fases d’actuació, i de cara al 2024 ja es voldria afrontar la primera, que és «bàsica» per poder continuar amb les següents, diu l’alcalde, Enric Forcada. I és que, aquesta intervenció inicial se centrarà bàsicament en les connexions entre els dos edificis, després que se’n va anivellar l’estructura, i es va construir una nova escala i un ascensor que permeten l’accés a banda i banda. Ara s’ha de taponar l’escala antiga del museu, s’han d’adequar bé els accessos i s’han d’instal·lar els serveis. Tot plegat puja a uns 145.000 euros, dels quals 130.000 provenen d’una subvenció de la Diputació.

Les altres tres fases es podran afrontar sense seguir un ordre establert perquè tenen relació amb la reforma interior de les diverses plantes dels dos edificis. Tanmateix, encara no tenen data ni finançament, de manera que s’hi anirà treballant tan bon punt hi hagi els diners per fer-ho. La idea és demanar ajuts en les properes convocatòries del PUOSC o del Pla General d’Inversions, entre altres, tot i que, en funció de les possibilitats, també s’haurà de decidir què es prioritza, apunta Forcada.

Els treballs que s’hauran de fer afecten els dos edificis en el seu conjunt. Tenen quatre plantes cadascun, si bé el desnivell del terreny fa que l’entrada per la Plaça Vella doni accés directe a l’antic museu a un nivell superior a la Casa Museu, que té l’entrada pel carrer de la Roca. Així doncs, l’edifici de l’antic museu consta d’un soterrani on hi ha l’arxiu municipal, i a l’espai del costat, que es correspon amb la planta baixa de la Casa Museu, s’hi ubiquen nou antigues tines de vi que formaran part d’un àmbit museïtzat que ja s’està adequant. Per fora, hi haurà una àmplia terrassa del bar que se situarà als baixos de l’edifici de l’antic museu. A sobre hi haurà un nou espai museïtzat encara per definir, i al capdamunt una sala polivalent. En paral·lel, l’altre edifici tindrà un alberg amb lavabos, dutxes i una cuina al mateix nivell que el bar; una sala de conferències a la planta de sobre, i una terrassa al capdamunt. El cost total de les quatre fases es calcula que serà d’entre 450.000 i 500.000 euros.

Les tines, gairebé a punt

Prèviament al projecte que ara s’ha aprovat per dur a terme les quatre fases que transformaran el conjunt del museu, i més enllà de la construcció de la nova escala i de l’ascensor, fa un temps que l’Ajuntament es va anticipar amb una primera actuació per museïtzar els baixos de la Casa Museu.

És l’espai on hi ha ubicades nou tines de vi descobertes fa pocs anys, on fa uns mesos que s’està treballant per a la seva adequació i posterior obertura al públic, que es preveu per d’aquí a unes setmanes. S’hi ha condicionat el terra i la il·luminació, i serà una àrea destinada a explicar el procés d’elaboració del vi i el seu lligam amb la història del poble.

La resta d’espais que es museïtzaran s’aniran adequant a mesura que es vagin desenvolupant les fases que queden, si bé encara està per definir ben bé la temàtica i què s’hi ensenyarà, amb l’objectiu que siguin uns espais «el màxim d’atractius i dinàmics», sosté Forcada.