El Baxi Manresa ha perdut amb claredat el seu primer partit de la temporada a casa en un enfrontament en què ha estat totalment inferior a un València que ha superat les baixes de quatre jugadors amb un bàsquet més col·lectiu i eficaç. El públic ha tornat ordenadament al Congost després de molts dies però no ha pogut gaudir d'un bon joc d'un conjunt que haurà de millorar molt en el duel a la pista del Betis de diumenge, a les 12.30 hores.

Perdent la força inicial (17-22)

El partit ha començat bé per a un Yankuba Sima, ahir titular que, tot i cometre la primera falta del partit, també ha anotat els tres primers punts amb un 2+1. Moneke hi afegia després un bàsquet a cistella passada, però el València empatava amb un triple de Dubljevic i un bàsquet de Puerto (5-5, a 7.10). El Baxi, amb Francisco des de l'inici pels problemes físics de Dani Pérez, Berzins errava dos triples i una esmaixada, però el base francès avançava l'equip amb una transició ràpida i safata (7-5). El primer avantatge taronja arribava amb un tir de tres de Dimitrijevic, però ha durat poc. Berzins, ara sí, la clavava de tres i Francisco robava una pilota per posar el 12-8.

Pedro Martínez ja havia iniciat la primera rotació de l'equip, amb l'entrada de Dani Pérez per primer cop. Puerto reduïa el desavantatge del seu equip amb dos tirs lliures. El partit era de moltes pèrdues, quatre pels locals i sis pels visitants en només sis minuts de joc. El València s'obcecava una mica massa en el tir exterior i Maye castigava després de dos rebots ofensius seguits de Bako. Labeyrie, ara sí, trobava la llarga distància (14-13) i el pivot belga dels manresans cometia la seva segona falta, aquesta en atac sobre Claver. A més, Dimitrijevic capgirava el marcador amb un tir curt (14-15). Dani Pérez i Rafa Martínez erraven dos triples de manera consecutiva i Labeyrie, novament, arrencava una falta a Maye i convertia un 2+1 per donar el màxim avantatge als seus (14-18, a 1.25). El Baxi estava erràtic en les accions ofensives i, novament Labeyrie, anotava des d'un lateral i obligava Pedro Martínez a demanar temps mort (14-20, a 54 segons). El parcial era de 2-12. Francisco tornava a la pista i deixava petja amb un triple en acció individual (17-20), però cometia falta a quatre segons i permetia que Dimitrijevic anotés dos tirs lliures (17-22). Ferrando cometia una falta assumible perquè el seu equip no estava en bonus i el Baxi perdia l'última jugada en un servei de banda de Jou.

Sense imaginació en atac (28-38)

Moneke errava la primera safata de la represa i Dimitrijevic tornava a castigar, ara només amb un tir lliure per iniciar el segon període. Francisco no anotava un triple en una altra acció en solitari i Claver ho feia pagar des de la línia de tres (17-26). L'atac manresà era espès, amb errades en tirs francs, com un triple de Berzins o una bomba de Moneke. Per sort, Sima tapava Puerto i Berzins trencava la sequera a cistella passada (19-26). Però Puerto recuperava els deu punts de diferència, també des de la llunyania (19-29). El millor del Baxi era que podia recuperar pilotes amb facilitat. Ho feia Francisco, que anotava tot sol (21-29) abans d'una segona falta molt protestada de Thomasson. El València seguia creixent i ho demostrava Dubljevic amb una gran mitja volta per atorgar 12 punts al conjunt de Peñarroya (21-33). Que al Baxi li costava atacar ho demostrava que Bako errava un bàsquet gairebé fet que li hauria proporcionat un 2+1. Almenys anotava els tirs lliures (23-33). Però Moneke perdia una pilota que acabava en mans del jove Ferrando, que tornava a encertar de tres (23-36) i Dani Pérez errava un llançament fàcil.

Dubljevic donava aire errant un triple, però Moneke feia el mateix. Per sort, Dani Pérez, ara sí, encertava des de la línia exterior i deixava deu punts de dèficit (26-36). El Baxi només havia pogut fer nou punts en set minuts. Després del temps mort, Hermannsson feia com si res i anotava un tir de dos. Dani Pérez doblava cap a Jou quan tenia el camí lliure i el capità errava de tres (3 d'11 des de la distància). Maye reaccionava tapant Dubljevic abans d'errar un nou triple. Dani Garcia ingressava a pista i el Baxi jugava amb dos bases. Bako, ara sí, tornava a situar els deu punts (28-38) i el Baxi premia l'accelerador en defensa recuperant una pilota a 1.21, però el base mataroní veia com se li sortia un tir de tres quan s'esgotava la possessió. El València arribava cansat al descans i tornava a perdre una possessió (onze en total). Peñarroya feia entrar els joves per esgotar les faltes de fora de bonus. Jou, molt perdut, tampoc no podia fer res amb la pilota a nou segons per al final. El València tornava a perdre l'esfèrica però el tir final de Maye sobre la botzina tonava a impactar en el cèrcol.

Distància inaccessible (49-66)

El tercer quart tampoc no començava bé, amb una errada de Sima sota la cistella i amb dos punts de tirs lliures de Puerto, que arrencava la tercera falta a un Thomasson inexistent (28-40, a 9.19). Ell mateix errava un altre triple mal seleccionat (3 de 15) i Berzins cometia una falta sobre Dubljevic que permetia al montenegrí, novament, gaudir de tirs lliures (28-42). Dues de les faltes fora de bonus comportaven tirs des de la personal. Pel Baxi, només Francisco, de manera intermitent, permetia seguir somiant, ara amb un triple (31-42), però Dubljevic castigava a la mitja volta. Semblava que el joc s'animava i Moneke anotava amb un doble esforç, però l'intercanvi no era beneficiós, i Claver també feia una cistella massa fàcil (33-46). Moneke tornava a fer bàsquet i Francisco a robar, però fallava el triple que permetia baixar a vuit punts. El Baxi, però, ara premia l'accelerador i Francisco arrossegava una antiesportiva als valencians. Francisco anotava un dels dos tirs lliures, però en l'acció posterior, Thomasson, per fi, anotava de tres i posava un amenaçador 39-46. Peñarroya ho aturava a 6.08 i Pedro Martínez deixava el cinc més intens possible a pista, amb Francisco, Thomasson, Jou, Moneke i Bako. El València perdia una altra pilota, però Moneke xocava contra els seus pivots i Hermannsson i Labeyrie posaven aigua al vi amb dues cistelles massa fàcils (39-50, a 4.57).

La versió del Baxi en el quart era molt individualista i això comportava accions positives, com un gran bàsquet de qualitat de Thomasson, que asseia Ferrando a terra (41-50), però també poca circulació, com amb una acció posterior seva en què ha llançat les sabatilles amb Dani Pérez sol. Ho ha castigat Claver amb esmaixada i la quarta de Bako per a un 2+1 de l'internacional espanyol (41-53). El Baxi reduia la distància amb penes i treballs i dos tirs lliures de Sima. En canvi, a l'altra banda, el jove pivot Bressan trigava poc a posar les coses a lloc (43-55). Tot seguit, Maye errava una penetració poc elaborada, Puerto castigava des de la línia de tres i Dimitrijevic aprofitava uns peus no indicats per establir un ja molt clar 43-60. A sobre, les protestes provocaven una tècnica a Pedro Martínez que permetia al base macedoni eixamplar un punt més la distància (43-61, a 1.55). Calia fer tot el que es pogués fins al darrer descans. Dani Pérez anotava una bomba i després entre ell i Rafa Martínez feien perdre la pilota a Ferrando. Sima, però, no ho aprofitava amb l'enèsima errada sota la cistella rival a 1.17 i a sobre feia falta a un Dubljevic que es guanyava bé la posició. El balcànic errava un dels dos tirs lliures (45-62) quan s'entrava en l'últim minut. Almenys, Sima es refeia amb l'acció més espectacular del partit, un alley-hoop en què agafava la pilota molt amunt. Però es tornava a la crua realitat en dos segons, quan una falta d'un Maye molt desubicat a Dimitrijevic llançava el resultat fins al 47-64, a 44 segons. Rafa Martínez anotava dos punts de tirs lliures tot seguit, però una gran passada de Dimitrijevic a Puerto els anul·lava. El quart finalitzava amb un tir de tres errat per Dani Pérez i amb el desànim general (49-66).

Sense esma fins al final (69-89)

El darrer període començava amb un altre mal triple llançat per Jou i per una falta, la segona, de Francisco que, novament sense bonus, donava dos tirs lliures a Dimitrijevic (49-68). Berzins reaccionava amb una safata per damunt de Labeyrie (51-68). El Baxi ha intentat una defensa pressionant, però Puerto la castigava de tres, una acció compensada pel segon bàsquet seguit de Berzins, ara des de 6,75 metres (54-71). Ara el duel era un intercanvi de cistelles que feia viure molt tranquil el València, com després d'una cistella de Pradilla. Aquest mateix cometia falta sobre Sima qui, a sobre, errava els tirs lliures (54-73). La màxima diferència creixia, com amb un triple de Labeyrie (54-76) i al Baxi només Berzins maquillava xifres, ara amb una esmaixada (56-76). Francisco ha clavat un tap a Dimitrijevic, i de pas el genoll a les parts baixes de manera fortuïta, i Claver responia amb una antiesportiva per aturar el joc que permetia a Thomasson anotar dos tirs lliures (58-76) i retenir la pilota. A més, Bako completava l'acció amb un rebot en atac després d'una jugada virtuosa de Francisco (60-76). Però Dubljevic no deixava espai per a les sorpreses, novament amb la seva pivotació de tota la vida (60-78).

El jove letó Steinbergs, que ha guanyat la partida a Valtonen en la lluita per no quedar fora de la convocatòria, ha entrat a pista i ha respost amb un triple i un rebot ofensiu (63-78). Encara faltaven cinc minuts per al final, però Bako fallava un alley-hoop que hauria donat més vida i després no interceptava una mala passada i permetia dos punts fàcils de Claver (63-80). El Baxi ja no jugava com a equip i Thomasson es tornava a jugar un tir que no anava enlloc. En la següent jugada, a més, Puerto completava una contra (63-82) després d'una pilota perduda per Dani Garcia i Steinbergs ara errava de tres. Del Congost no marxava gent perquè la normativa covid deixa que no es podia aixecar, però el partit, a 2.41, ja no donava per més si no era per veure un recital de posar el cos de Dubljevic, que li treia la cinquena falta a Bako. A més, Claver anotava de tres, el Baxi perdia la pilota i el València disposava de dues accions més per ampliar la distància fins a més dels 22 punts que hi havia en el marcador (63-85). Els ampliava Hermannsson amb una altra acció de fonaments (63-87). Rafa Martínez, que havia entrat per un Thomasson que ja s'havia cansat de tirar, treia orgull amb un tir des de la personal. El partit acabava amb Pradilla rifant-se Steinbergs i amb tota la jovenalla valenciana en pista. Berzins seguia maquillant (67-89) i Bellver li feia una falta a Rafa que es queixava del genoll esquerre. Aquest anotava dos tirs lliures per tornar als vint punts (69-89), però Berzins no podia seguir rebaixant en l'últim tir de l'enfrontament.